Що робити, якщо окупанти експропріювали майно та бізнес – поради правозахисника

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Вилучення майна цивільних громадян України або юридичних осіб на тимчасово окупованій території за відсутності воєнної необхідності та без компенсації вартості цього майна є воєнним злочином.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань нагадав юрист Регіонального центру прав людини Микита Петровець, надавши поради громадянам, майно яких окупаційні адміністрації РФ експропріювали. 

Російські загарбники обшукують та грабують помешкання, господарі якого виїхали з окупації. Фото: скриншот з камери відеоспостереження

За словами юриста, наразі не існує простого інструменту, який дозволяє захистити право власності на окупованій РФ території. 

Найефективнішим способом тут є підтримка Збройних сил України. Чим швидше відбудеться деокупація, тим швидше люди повернуть собі фактичний контроль над власністю.

Микита Петровець, юрист Регіонального центру прав людини

Першим кроком для осіб, які постраждали від протиправних дій російських окупантів, має стати звернення до правоохоронних органів України із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Це необхідно для того, щоб зафіксувати факт злочину, а людина отримала статус потерпілої особи. Зробити це можна також дистанційно. 

“Людина може підготувати таку заяву самостійно або за допомогою правозахисних організацій, ми допоможемо зробити все правильно з юридичної точки зору. На сторінці РЦПЛ розміщені інструкції, що в заяві має міститись, як її подати. Заяву потрібно роздрукувати, підписати, додати додатки, зробити фотографію та надіслати. Також можна заповнити відповідну форму на сайті Офісу генерального прокурора або на сайті СБУ. Це може бути просто звернення громадянина, коли людина заповнює таку форму, навіть не роздруковуючи й не підписуючи заяви”, – радить юрист.

Другим кроком може бути звернення до міжнародних квазісудових органів із проханням визнати низку порушень прав людини. Наприклад, до Комітету ООН з прав людини з індивідуальною скаргою про порушення прав людини. 

Він також порадив потерпілим зберегти контактні дані свідків злочину, до прикладу сусідів, які могли б дати свідчення, перебуваючи на вільній території. А також отримати “рішення” окупаційної адміністрації про експропріацію свого майна – це залізний аргумент того, що злочин дійсно стався.

“У цій ситуації важливо мати рішення про те, що людина звернулася до правоохоронних органів, що її визнано потерпілою, що є рішення квазісудового органу про те, що проти особи вчинено порушення прав людини. Важливо збирати цю інформацію, тому що її потрібно доводити”, – заявив Петровець.

Такий самий алгоритм дій юрист порадив використовувати юридичним особам, майно яких незаконно привласнили російські окупанти.

Як відомо, на тимчасово окупованому Півдні України російські загарбники розпочали нову хвилю так званої “націоналізації безхазяйного майна”. Рахунок об’єктів, віджатих окупантами в цивільного населення під виглядом “націоналізації безхазяйного майна” пішов на десятки тисяч.

Лишень в опублікованих рішеннях незаконного “міністерства майнових і земельних відносин” у Запорізькій області ЦЖР налічив близько 1 200 експропрійованих квартир і будинків, понад 500 земельних ділянок та 250 готелів, баз відпочинку, кілька сотень іншої комерційної нерухомості та понад тисячу одиниць автотранспорту. Під експропріацію також потрапили приватні бази відпочинку, магазини, фермерські господарства та промислові підприємства.

Раніше ZMINA оприлюднила інструкцію, куди та як можна повідомити про незаконне заселення окупантів у вашу чи чиюсь іншу домівку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter