Ще один український в’язень почав голодування у Росії

Дата: 24 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Українець Олександр Шумков, якого у Росії підозрюють в екстремізмі, оголосив голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим.

Про це повідомила правозахисниця Олена Глушко.

За словами Глушко, найбільше вона сподівається, що тітка Олександра Людмила Шумкова вмовить його відмовитись від голодування.

“Дізнавшись новини про Олега Сенцова, Олександр починає голодування солідарності. Він давно хотів цього – об’єднати всіх українських політв’язнів у Росії”, – написала вона.

Нагадаємо, що про зникнення Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року.  

Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити в ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “в тому числі у бойових діях у зоні АТО”.

Олег Сенцов оголосив безтермінове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв’язнів у Росії. Сенцов заявив, що або він загине, або його вимоги почнуть виконувати. За словами адвоката, власного звільнення він не вимагає.

Його утримують у колонії в Лабитнангі – місті в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії, розташованому північніше Північного полярного кола.

На підтримку Олега Сенцова14 травня виступили французькі режисери, які попросили президента Франції Еммануеля Макрона підняти питання звільнення українських заручників під час зустрічі з Путіним.

Комітет солідарності з кримськими заручниками випустив заяву, де закликав світову спільноту та всіх, хто може вплинути на процес звільнення українських політв’язнів Кремля, негайно докласти до цього усіх можливих зусиль.

Пізніше український політв’язень та друг Сенцова Олександр Кольченко написав йому листа, де говорить про намір також почати голодування із вимогою звільнення бранців Кремля.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter