Ще двох кримських татар хочуть вивезти на примусову психіатричну експертизу

Дата: 24 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Ще двох кримських татар-політв’язнів 24 листопада планують вивезти на примусову психіатрію.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав кримський адвокат Еміль Курбедінов.

“Вночі надійшла інформація про те, що ще двох кримських татар політв’язнів вивезуть сьогодні на примусову психіатрію. Це двоє хлопців з Краснокам’янки – Алімов Рефат і Джеппаров Арсен у “справі Хізб ут-Тахрір“. Одному з них недавно зробили операцію і залишили в СІЗО без післяопераційної реабілітації”, – повідомив адвокат.

За словами Курбедінова, вже “четверо з-поміж корінного народу кримських татар кримських мусульман – потрапили під каральну психіатрію, яка взяла свій старт у 21 столітті, в новій історії Росії, з Криму, з його корінного народу”.

Нагадаємо, на початку листопада кримський адвокат Едем Семедляєв повідомляв, що обвинуваченим у справі “Хізб ут-Тахрір” призначили примусову психіатричну експертизу.

Фігуранти “ялтинського справи “Хізб ут-Тахрір” перебувають за ґратами вже понад півроку. Перших чотирьох обвинувачених заарештували 11 лютого 2016 року. Найбільш відомий з них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку. Крім нього, були затримані алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Правозахисники вважають заарештованих ялтинців політичними в’язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих “терористичними”. Крім Росії, ця організація як терористична заборонена в Узбекистані, Казахстані, Китаї та деяких інших азіатських і африканських країнах. У Німеччині діяльність “Хізб ут-Тахрір” обмежена через звинувачення в антисемітизмі. В Україні та в більшості країн Заходу вона може діяти легально.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter