Ще пʼятьом колишнім педагогам з так званої “ДНР” повідомили про підозру у колабораційній діяльності

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На Донеччині триває робота з викриття і документування злочинів, скоєних колишніми представниками сфери освіти у тісній співпраці з окупантами. Зокрема, пʼятьом експедагогам з так званої “ДНР”, які викладали за російськими стандартами, заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура. 

Фото: Донецька обласна прокуратура

Підтримавши політику РФ щодо деукраїнізації тимчасово окупованих регіонів, у 2022 році вони за власним бажанням обійняли посади у незаконно створених “освітніх закладах” Маріуполя.

Так, двоє жінок стали директорками школи і професійного коледжу, третя – заступницею директора школи. Четверта очолила кафедру у Маріупольському державному університеті, а підозрюваний чоловік – машинобудівний коледж Приазовського державного технічного університету.

Усі ці заклади підпорядковуються створеному окупантами “міністерству освіти й науки ДНР”.

За вказівками окупаційної влади “ДНР”, у рамках адаптації до російських стандартів, вони намагаються повністю змінити існуючу в Україні систему шкільної й вищої освіти.

Крім них, просуванням російських освітніх стандартів займаються ще 13 педагогів, які раніше працювали у закладах освіти Донеччини, але згодом пішли на співпрацю з окупантами. До суду вже скерували обвинувальні акти щодо них.

Семеро з обвинувачених обіймають посади у школах Першотравневого, Новоазовського, Маріупольського, Волноваського районів, у Світлодарську та Маріуполі, четверо – у закладах вищої освіти Маріуполя і Донецька, і по одній – в училищі Лиману та відділі освіти так званої “Волноваської райадміністрації ДНР”. Деяких з них окупаційні адміністрації нагородили грамотами.

Наразі усі освітяни перебувають у розшуку.

Нагадаємо, що у травні правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності 55-річній викладачці одного з місцевих ліцеїв Купʼянська, яка допомагала окупантам впроваджувати російські освітні стандарти. 

Освітянка повідомила вчителям та батькам учнів про встановлення та поступове впровадження у навчальному закладі стандартів освіти РФ та подальше викладання предметів виключно російською мовою.

Згодом вона організувала підготовку приміщень до навчального року та склала відомість про виготовлення свідоцтв про повну загальну середню освіту для учнів. “Директорка” підготувала для вручення випускникам ліцею атестати про основну загальну освіту російського зразка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter