Підготувала випускникам атестати зразка РФ: на Харківщині освітянці повідомили про підозру

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності 55-річній викладачці одного з місцевих ліцеїв Купʼянська, яка допомагала окупантам впроваджувати російські освітні стандарти. 

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Фото: Харківська обласна прокуратура

За даними слідства, жінка погодилась на пропозицію окупантів та у червні минулого року добровільно обійняла посаду “виконувачки обовʼязків директорки” навчального закладу, створеного на базі ліцею.

Освітянка повідомила вчителям та батькам учнів про встановлення та поступове впровадження у навчальному закладі стандартів освіти РФ та подальше викладання предметів виключно російською мовою.

Згодом вона організувала підготовку приміщень до навчального року та склала відомість про виготовлення свідоцтв про повну загальну середню освіту для учнів. 

Фото: Харківська обласна прокуратура

Крім того, “директорка” підготувала для вручення випускникам ліцею атестати про основну загальну освіту російського зразка.

Раніше Харківська облпрокуратура затвердила та направила до суду обвинувальний акт щодо 45-річної місцевої жінки за фактами колабораційної діяльності. Під час окупації Куп’янська вона також пішла на співпрацю з окупантами та добровільно обійняла посаду “заступника начальника” у так званому “відділі освіти ВЦА Купʼянського району Харківської області”, створеному росіянами. 

Підозрювана проводила наради з колективом, погоджувала працевлаштування нових співробітників у відділ, визначала розмір їхньої заробітної плати та підписувала відповідні документи. 

Крім того, жінка організовувала виїзд вчителів до РФ для проходження “перекваліфікації” та “переатестації”, надавала вказівки на впровадження у навчальних закладах підручників російською мовою. Також вона надавала підлеглим працівникам методичні та консультаційні матеріали щодо впровадження освітніх стандартів РФ у навчальних закладах. 

Фото: Харківська обласна прокуратура

Максимальна санкція статті за колабораційну діяльність передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що понад половину українців допускають амністію вчителів, соціальних працівників та лікарів-колаборантів. Так, відносна більшість вважає можливою амністію для вчителів, лікарів, соціальних працівників (68%), керівників місцевих комунальних установ (58%) та керівників місцевих підприємств, банків, організацій (51%).

Амністію для журналістів місцевих ЗМІ допускають 38%, не допускають – 57%. Амністію для членів місцевих політичних партій та учасників незаконних збройних формувань допускають понад 20%, проти цього – понад 70%.

Для посадовців місцевих органів влади та представників силових органів амністію вважають можливою менш ніж 20%, близько 80% – неможливою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter