Ще один фігурант українського санкційного списку заявив про порушення своїх прав через запровадження обмежень

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський інвестор Віліс Дамбінс, якого українські правоохоронці вважають одним з номінальних власників групи VS Energy, пов’язаної з російським бізнесом, заявив про порушення своїх прав через внесення його імені до санкційного списку в Україні. 

Відповідну заяву опублікували на сайті групи. 

Віліс Дамбінс. Фото: Житомиробленерго

Дамбінс опинився під санкціями в Україні в травні цього року, коли президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ. 

Зеленський, роблячи це, зазначав, що стосуються обмеження “російських компаній в Україні та власності пов’язаних з ними українських економічних суб’єктів”. 

Річ у тім, що групу VS Energy ще з початку 2000-х контролюють росіяни, а саме віцеспікер російської Держдуми Олександр Бабаков, президент футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та Михайло Воєводін. Домоглися вони цього, викуповуючи акції обленерго та укладаючи угоди купівлі-продажу через словацьку компанію, правонаступницею якої стала зареєстрована в Нідерландах компанія VS Energy. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі “Економічної правди”. 

Попри те що факт контролю росіянами групи підтверджують численні журналістські розслідування, суди в Україні відмовляють накладати арешт на їхнє майно, а це, зокрема, мережа готелів у Києві, Львові, Харкові, Буковелі та Одесі, а також частка заводу “Дніпроспецсталь” у Запоріжжі, ТЦ “Метроград” та “Метрополіс” у Києві.

Торік група VS Energy заявила, що Гінер, Воєводін та Бабаков не мають стосунку до українських обленерго щонайменше з 2014-го, а справжніми бенефіціарами є Марина Ярославська, Олег Сізерман, Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс та Артурс Альтбергс.

Слід зазначити, що імена Дамбінса та Вігантса є в архіві документів Panama Papers і Це витік конфіденційної інформації юридичної фірми Mossack Fonseca, яка спеціалізується на роботі з офшорами. Цей витік уперше розкрив інформацію про активи та власність політиків та інших публічних діячів. "Панамський архів" складається з 11,5 мільйонів внутрішніх документів., а фігурують вони як довірені особи Бабакова. 

Обшуки в офісах VS Energy

Дамбінс, реагуючи на внесення себе до санкційного списку, переконує, що не пов’язаний з Росією. 

“Я не пов’язаний з громадянами Росії – крапка! Я не отримую від них фінансування, я ні перед ким не звітую, я нічого не продаю росіянам, нічого в них не купую, не підтримую з ними стосунків. Росіяни – агресори та окупанти частини території України!” – каже він. 

Дамбінс повторив, що суди в Україні не підтверджують причетності Бабакова, Гінера та Воєводіна до групи. 

“Все, з чим мені та моїм партнерам доводиться мати справу в українських судах – лише медійні публікації, які не підтверджені фактами. Звинувачення, що базуються на цих публікаціях, настільки безпідставні, що судові інстанції відмовляють у клопотаннях слідчим та прокурорам. Ні я, ні мої партнери не вчиняли дій, на підставі яких проти нас можуть бути введені санкції”, – переконує інвестор. 

Підсумовуючи свою заяву, він пообіцяв “продовжити захищати своє ім’я, свою репутацію, моїх співробітників, свій бізнес стільки, скільки буде потрібно”. 

“У тому числі й на міжнародному юридичному рівні”, – додав Дамбінс. 

Нагадаємо, що разом з Дамбінсом до санкційного списку в Україні потрапила власниця багатопрофільної промислово-інвестиційної групи Aurum та донька ексміністра часів Януковича Альона Лебедєва. Вона такий крок української влади розцінює як “рейдерську спробу захоплення бізнесу” й також обіцяє відстоювати свою репутацію в судах, зокрема європейських. 

Право власності захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter