Підприємиця та донька ексміністра часів Януковича вважає потрапляння під санкції в Україні “спробою рейдерства”

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Власниця багатопрофільної промислово-інвестиційної групи Aurum Альона Лебедєва, яка нещодавно потрапила під санкції в Україні, заявила, що розцінює цей крок як спробу рейдерського захоплення її бізнесу. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Aurum Group. 

Фото: Aurum Group

Альона Лебедєва – підприємиця, донька колишнього очільника МВС часів Януковича Павла Лебедєва та фігурантка справи щодо “організації фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України”. Підозру їй вручила торік СБУ. 

Слідчі кажуть, що одне з підприємств, кінцевою бенефіціаркою якого є Лебедєва, займалося постачанням та збутом обладнання для оборонно-промислового комплексу Росії. 

Лебедєва всі звинувачення відкидає, переконуючи, що справа стосується продажу цивільної помпової продукції в РФ одним із заводів групи 2018 року. 

“І ось, коли кримінальна справа фактично тріщить по швах, проти мене вводять санкції”, – каже вона. 

Підприємиця потрапила до санкційного списку в травні поточного року, втім досі, за її словами, не розуміє причини цього. У своїй заяві вона нагадує норми Закону “Про санкції”, згідно з якими обмеження можна вводити щодо “іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи – нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність”. 

“Тобто тепер мені збираються пришити ще й тероризм, чи як?” – припускає Лєбєдєва. 

Підприємиця у своєму зверненні наголосила, що “завжди сповідувала проукраїнську позицію”. 

“У мене немає подвійного громадянства. Я люблю Україну, я – патріот. Хтось дорікне мені родинними зв’язками. Але ще починаючи з 2007 року я вела і продовжую вести абсолютно незалежну діяльність”, – каже вона. 

Фото: Aurum Group

Розцінювати внесення до санкційного списку в Україні як спробу рейдерського захоплення бізнесу Лебедєва почала, за її словами, не отримавши пояснень, чому вона потрапила під обмеження. 

“Коли ти не бачиш реального обґрунтування, чому проти тебе відкривають кримінальне провадження, включають до санкційного списку, єдиним розумним поясненням, яке спадає на думку, є те, що хтось, вподобавши твій бізнес, хоче скористатися ситуацією в країні й рейдерським шляхом його віджати. Хто це? Партнери по бізнесу чи, можливо, партнери по галузі? Мені, на жаль, важко сказати. Але хтось через клерків у владних структурах ввів в оману вище керівництво країни, ввів в оману президента, підсунувши йому на підпис документ із моїм прізвищем”, – вважає підприємиця. 

Нині Лебедєва публічно звернулася до правоохоронців та просить їх розібратись у ситуації. Також вона пообіцяла звернутися до суду в Україні, а якщо того потребуватиме ситуація, то й до європейського правосуддя. 

Посадовці поки заяву Лєбєдєвої не коментували. 

Санкції щодо громадян України в Україні почали запроваджувати ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Так, у 2021 році президент Володимир Зеленський увів у дію обмеження щодо Тараса Козака та фактично заблокував на п’ять років телеканали ZIK, “112 Україна” та NewsOne. 

Тоді думки щодо застосування санкцій серед експертів у сфері прав людини розділились. 

Одні наголошували, що санкції не можна вводити проти громадян, які не мають офіційних обвинувачень у терористичній діяльності. Інші ж стверджували, що санкції ввели цілком законно і їх практично неможливо буде оскаржити в суді, бо держава не повинна взагалі доводити їхню обґрунтованість. Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що із 16 травня поточного року Міністерство юстиції разом з Офісом протидії рейдерству через законодавчий конфлікт втратить частину повноважень, зокрема не зможе скасовувати незаконні рішення у сфері держреєстрації прав на нерухомість. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter