Мін’юст із травня не зможе скасувати незаконну реєстрацію власності: що робити?

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Із 16 травня поточного року Міністерство юстиції разом з Офісом протидії рейдерству втратить частину повноважень, зокрема більше не зможе скасовувати незаконні рішення у сфері державної реєстрації прав на нерухомість. 

Про це повідомили на порталі відкритих даних “Опендатабот”. 

Фото: Мін’юст

Офіс протидії рейдерству на правах департаменту Мін’юсту працює вже щонайменше сім років та за цей час розглянув понад 12,7 тисячі справ. 

Переважна їхня більшість стосувалася звернень щодо корпоративних прав – 4213, а ще 2189 – щодо рейдерства, пов’язаного із землею.

Подання скарги було альтернативою іншим способам захисту, наприклад зверненню до суду та до поліції, а звіти роботи посадовців вказують, що з роками кількість заявників збільшувалася й понизилася лише торік.  

Повноваження скасовувати незаконні рішення у сфері державної реєстрації прав на нерухомість офіс втратить через законодавчий конфлікт. Так, наприкінці минулого року Конституційний суд України визнав неконституційною норму закону, яка надавала ці повноваження комісії, а також зобов’язав парламент за пів року розв’язати це питання. 

Вже 3 травня цього року нардепи ухвалили законопроєкт, що надав можливість комісії далі працювати без скорочення повноважень, але наступного дня його заблокували постановою. Саме через цю постанову офіс втратить свої повноваження на невизначений час. 

“Зазначені зміни торкнулися лише оскарження рішень державного реєстратора щодо прав на нерухоме майно. Водночас  повноваження щодо розгляду скарг у сфері бізнесу зберігаються в повному обсязі”, – пояснює керівник Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик

Доки постанова 9156-д не набере чинності, у разі задоволення скарги Мін’юст зможе ухвалювати рішення про виправлення технічної помилки, допущеної реєстратором, зобов’язати його виправити помилку та усунути допущені порушення у визначений термін.

Власникам нерухомості нині радять: 

  • моніторити стан відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо своїх прав на нерухомість; 
  • якщо вдалося встановити факт безпідставних змін, то слід звертатися до Мін’юсту. 

Нагадаємо, що право власності захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Статистика європейських країн свідчить, що за кількістю випадків факти порушення права власності у цих країнах посідають друге місце після порушення права на справедливий суд. В Україні справи за позовами про захист права власності також належать до найпоширеніших категорій цивільних справ.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter