Шевченко на дотик: для незрячих випустили тактильні альбоми про мистецтво

Дата: 16 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

В Україні вперше створили тактильні альбоми для незрячих про вітчизняну та світову культуру.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Такі альбоми, хоч і крапля в морі, коментують організатори, але вкрай потрібні. І в першу чергу, ці альбоми будуть…

Gepostet von ZMINA. Центр прав людини am Dienstag, 15. Oktober 2019

Артальбоми містять тактильні зображення мистецьких творів, виконаних у техніці тифлографіки – рельєфного друку, який дає змогу побачити на дотик, а також опис мистецького твору рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Видання охоплюють, зокрема, мозаїку “Богоматір Оранта”, скульптури Пінзеля, картини Мурашка, Яблонської, барокове гаптування, петриківський розпис, гуцульську кераміку тощо.

П’ять примірників альбомів планують безкоштовно передати спеціалізованим школам, де навчаються незрячі діти, у Києві, Одесі, Харкові, Львові та на Волині.

“Коли я потрапила в школу, де навчаються незрячі діти, й побачила, що в них немає ані сучасної карти України, ані атласу, я була глибоко вражена. Діти навчалися за матеріалами, які ще залишилися з радянських часів. Коли ці карти були не тільки морально застарілими, а й повністю зношеними. Про мистецькі альбоми взагалі не йшлося. І я для себе цю тему закрила, оскільки на уроках у школі мені було геть нічого не видно й незрозуміло, коли вчителька приносила якісь ілюстрації на урок”, – розповідає про ідею створення альбомів Юлія Сачук, голова Fight for Right.

В Україні вкрай мало мистецьких об'єктів, доступних для людей із порушенням зору. Йдеться про опис шрифтом Брайля, тактильні експонати і можливість до них доторкнутися, матеріали із тактильним зображенням тощо.

Gepostet von ZMINA. Центр прав людини am Dienstag, 15. Oktober 2019

Нещодавно ZMINA розповідала про те, як українські музеї передбачають інклюзію для незрячих дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter