Шеф-редактор телеканалу для окупованих територій “Дом” повідомив про погрози

Дата: 19 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Журналіст, виконувач обов’язків шеф-редактора телеканалів ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України” (телеканали UATV та “Дом”) Олексій Мацука заявив про погрози фізичною розправою, які він отримує в соцмережах.

Про це повідомили в Інституті масової інформації. 

Фото: Телеканал “Дом”

Телеканал “Дом” почав мовити на окуповані території в березні поточного року. За словами Мацуки, який став шеф-редактором громадсько-політичного мовлення медіа, погрози він почав отримувати від призначення на посаду, а стосуються вони, зокрема, використання російської мови для виробництва матеріалів, його належності до Донбасу та того, що журналіст є переселенцем. 

“Серед тих, хто дозволяє собі надзвичайно агресивні вислови як на мою адресу, так і на адресу моїх колег-журналістів з редакції, є прихильники різних політичних таборів, які відверто декларують свої ідеологічні та політичні погляди. Канал займає позицію медіа, яке висвітлює реінтеграційні процеси для аудиторії в непідконтрольних уряду районах України, а також для тих аудиторій, що перебувають на підконтрольних уряду територіях, розташованих поблизу лінії зіткнення”, – розповів журналіст. 

На думку Мацуки, погрози мають ознаки спланованих операцій.

“Однакові за сенсом коментарі, часові проміжки їхньої появи, анонімні акаунти та інше”, – каже він.

Наразі журналіст не зазначив, чи збирається повідомляти про погрози правоохоронцям. 

Нагадаємо, що 41,9% українців вважають, що створення телевізійного каналу сприятиме інтеграції непідконтрольних уряду територій.

Проросійські бойовики на Донбасі та окупаційна влада в Криму блокують доступ жителів ТОТ до українських мовників, однак і на підконтрольній території за роки збройної агресії люди почали менше цікавитися темами життя в окупації. На початку минулого року українські телеканали, наприклад, лише сім разів говорили про Крим. 

Про низьку зацікавленість українських телеканалів темою Криму ще у 2018 році повідомляли в Нацраді з питань телебачення та радіомовлення. Так, у тижневому ефірі великих телеканалів тема окупованого півострова займала всього 0,1%. Про окупований Донбас українські канали повідомляли трохи частіше. 

Останні дослідження показують, що кримська тематика залишається актуальною для українських медіа, але висвітлення ситуації на півострові є радше ситуативним, ніж запланованим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter