На окуповані Крим та Донбас почав мовити державний телеканал “Дім”

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

З 1 березня на тимчасово окуповані території Криму та Донбасу почав мовити державний телеканал “Дім”.

Про це повідомили на сайті телеканалу. 

Про плани створити в Україні окремий канал, який вестиме трансляцію на окуповані території, ще 2019 року розповів відповідальний за інформаційну політику в Офісі президента Кирило Тимошенко. Менш ніж за рік Міністерство культури, молоді та спорту презентувало концепцію медіа, яке мовитиме російською та українською.

За задумом творців, перші два роки телеканал транслюватиме передачі медіагруп “1+1 media”, “StarLight Media”, “Inter Media Group”, “Медіа Група Україна”. Весь цей матеріал матиме розважальний характер, однак щодня на “Домі” виходитимуть п’ять випусків новин, а в будні – ранкове шоу власного виробництва. Задля кращої роботи телеканалу на лінії зіткнення з минулого року працюють три його корпункти.

З 1 березня телеканал почав мовлення через супутник Astra, а також збільшив до 10 кількість передавачів аналогового та цифрового сигналу вздовж лінії зіткнення на Донбасі. Завдяки цьому “Дім”, як зазначають на сайті, бачать майже всі міста тимчасово окупованих територій. 

Фото: Телеканал “Дім”

“Нам надходять повідомлення від жителів Донбасу і Криму. Вони зазначають, що супутниковий сигнал якісний, “картинка” на екранах чудова”, – повідомив шеф-редактор телеканалу “Дом” Олексій Мацука.

Базові параметри супутникового мовлення телеканалу “Дім”:

  • супутниковий ретранслятор – ASTRA-4A;
  • орбітальна позиція – 5° сх. д.;
  • частота приймання – 12130 МГц;
  • символьна швидкість – 27500 Ксимв./сек.;
  • коефіцієнт корекції помилок (FEC) –¾;
  • поляризація вертикальна;
  • стандарт мовлення – DVB-S, MPEG-2;
  • умови розповсюдження програм – у відкритому вигляді.

Окрім телевізора онлайн-трансляція “Дому” доступна на сайті телеканалу та на майданчиках медіа в YouTube та соцмережах.

Нагадаємо, що 41,9% українців вважають, що створення телевізійного каналу сприятиме інтеграції непідконтрольних уряду територій.

Проросійські бойовики на Донбасі та окупаційна влада в Криму блокують доступ жителів ТОТ до українських мовників, однак і на підконтрольній території за роки збройної агресії люди почали менше цікавитися темами життя в окупації. На початку минулого року українські телеканали, наприклад, лише сім разів говорили про Крим. 

Про низьку зацікавленість українських телеканалів темою Криму ще у 2018 році повідомляли в Нацраді з питань телебачення та радіомовлення. Так, у тижневому ефірі великих телеканалів тема окупованого півострова займала всього 0,1%. Про окупований Донбас українські канали повідомляли трохи частіше. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter