Щоб примусити до співпраці українських активістів і журналістів, окупанти беруть у заручники їхніх родичів

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни на тимчасово окупованих територіях тиснуть на рідних та близьких активістів, журналістів та представників місцевого самоврядування, щоб примусити їх до співпраці з окупантами.

Про це 29 квітня заявила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час конференції “Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства”.

Один з проукраїнських мітингів у тимчасово окупованому Херсоні. Джерело: фейсбук-сторінка Ігоря Шевченка

Станом на 20 квітня нинішнього року задокументовано 139 випадків зникнень активних громадян на територіях, що були або залишаються окупованими російською армією. З них 67 осіб звільнили, сімох знайшли мертвими або вони померли після звільнення внаслідок перенесених тортур, уточнила Печончик.

Серед викрадених або свавільно затриманих окупантами — 62 посадовці, 43 активісти та волонтери, 12 журналістів, редакторів, власників видань, а також освітяни, релігійні діячі різних конфесій, представники культурної сфери, локальні політики та бізнесмени.

Росіяни викрадають людей, щоб зламати їхній дух, змусити до співпраці з окупантами. Для шантажу вони використовують їхніх родичів. 

“Окупанти не поважають жодних законів і звичаїв ведення війни. Вони беруть у заручники рідних і близьких активістів, журналістів, представників української влади, щоб тиснути на них”, — підкреслила Печончик. 

Як приклад, вона навела викрадення російськими військовими 16-річного сина голови Запорізької ОДА Олега Буряка, коли той їхав через блокпост між Мелітополем і Запоріжжям на підконтрольну Україні територію.  

Також викрадення та свавільні затримання росіяни використовують, щоб зменшити спротив населення.

“На окупованих територіях тривають проукраїнські мітинги, їх розганяють, в людей стріляють. Після таких акцій зникали люди.  У такий спосіб окупанти демонструють іншим, що треба припинити супротив”, — розповіла правозахисниця.

Повний текст звіту “Насильницькі зникнення та свавільні затримання активних громадян України окупаційними силами Російської Федерації в ході повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року” — тут.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список постійно оновлюється.

Фото обкладинки: vgoru.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter