Олег Сенцов звинуватив Офіс президента в помсті “за критику влади та відмову лизати дупи”

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Український режисер, колишній бранець Кремля Олег Сенцов заявив, що через його громадянську й політичну позицію керівник Офісу президента України Андрій Єрмак організував недопуск нового кінопроєкту Сенцова “Кай” до конкурсу на державне фінансування. 

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: 24tv.ua

“Мій наступний проєкт під назвою “Кай”, драма про сімейні стосунки, яку ми подали на держфінансування, навіть не був допущений до наступного пітчингу Держкіно. Офіційна причина – низькі оцінки експертів”, – написав режисер.

За його словами, він завжди був “проти кумівства й отримання будь-яких преференцій через те, що колись сидів у російській в’язниці, і хотів тільки знову знімати кіно та працювати нарівні з іншими”. Він нагадав, що його попередній проєкт “Носоріг” переміг на кількох міжнародних пітчингах та 2012 року посів перше місце в доборі Держкіно, і анонсував уже невдовзі міжнародну прем’єру.

“Її творцям, не буде соромно за свою роботу. Але я не знаю, чи буде соромно тим людям, які свідомо вирішили припинити мою кінодіяльність в Україні”, – заявив він.

Сенцов переконаний, що його зняли з конкурсу не через слабкий сценарій, а через “активну громадянську позицію і політичні погляди”.

“Це немає жодного стосунку до чесного творчого відбору кращих”, – переконаний він. 

Режисер уточнив, що не може знайти інформацію про експертів Держкіно, які оцінювали його нову роботу.

“Ноунейм експерти, прізвища яких навіть не вказують ані в їхніх висновках, ані на сайті Держкіно, поставили моєму проєкту заздалегідь низькі оцінки за вказівкою глави Офісу президента. Дрібна помста дрібних людей. Як мені повідомили неофіційно, це реакція на мою критику влади, підтримку активістів, які переслідуються, і відсутність очікуваного рівня пошановування, а простіше кажучи, відмова лизати дупи. Це спроба вказати місце”, – написав Сенцов і підкреслив, що не змінить своєї позиції та не мовчатиме, “коли коїться несправедливість”.

“Усе, що я хотів, – це чесно знімати кіно, але я більше не зможу це робити. Принаймні в Україні та принаймні за цієї влади”, – заявив він.

Сенцов провів у російській в’язниці 1946 днів. Режисер активно протестував проти окупації Криму у 2014 році, проте згодом його затримали російські силовики та звинуватили в тому, що він нібито хотів підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі та підпалити офіс колишньої Партії регіонів.

Російський суд дав українцю 20 років в’язниці. У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв’язнів. Він протестував 140 днів, але припинив, коли йому погрожували почати примусове годування.

Сенцова звільнили в межах масштабного обміну між Росією та Україною. Разом з ним повернулись Олександр Кольченко, Едем Бекіров, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Павло Гриб, Євген Панов та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter