Сенату Чехії для ратифікації Стамбульської конвенції не вистачило двох голосів

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Верхня палата парламенту Чехії провалила голосування за ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством. З 71 присутнього в залі сенатора лише 34 підтримали ратифікацію.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Фото: Zuzana Jarolímková

Для ухвалення Стамбульської конвенції не вистачило двох голосів. З огляду на позицію Сенату, нижня палата чеського парламенту, ймовірно, вже не обговорюватиме документ.

Перед голосуванням у Сенаті відбулися семигодинні дебати між прихильниками й противниками конвенції. Досягненню згоди щодо ратифікації конвенції не посприяли ні звернення президента Петра Павела, ні завершальна промова голови Сенату Мілоша Вистрчила.

За словами Павела, країна повинна була ратифікувати Конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами вже давно.

“Ми одна з останніх європейських держав, яка ще не приєдналася до неї, і немає жодних реальних причин відкладати це далі. Я сподіваюся, що схвалення Сенатом буде одним з останніх кроків”, – зазначав він.

Противників конвенції непокоїть “приховування її справжніх цілей”. Вони переконані, що конвенція змінюватиме “стандартну концепцію” чоловіка й жінки, а також навʼязуватиме так звану “гендерну ідеологію”. Крім того, противники документа зазначили, що ухвалення конвенції не зменшило кількості випадків насильства в країнах, які її ратифікували.

Тоді як на думку прихильників, ухвалення конвенції поліпшить систему надання допомоги постраждалим унаслідок насильства, а Чехія покаже себе як прогресивна країна.

За даними національного плану із запобігання домашньому насильству, через наслідки домашнього насильства Чехія втрачає щонайменше понад 585 мільйонів євро щороку. Наприклад, через непрацездатність і лікування потерпілих. Також щороку до поліції надходить близько 600 заяв про зґвалтування.

Чехія підписала Стамбульську конвенцію у 2016 році, але досі не може ратифікувати, зокрема через опір консервативних політичних партій і церков. Окрім Чехії, на території ЄС конвенцію не ратифікували Болгарія, Словаччина, Угорщина й Литва.

Нагадаємо, що у червні 2023 року Європейський Союз ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, більш відому як Стамбульська конвенція.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter