Сенатори США представили проєкт резолюції про визнання геноцидом дій Росії в Україні

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися
Двопартійна група американських сенаторів представила у Верхній палаті проєкт резолюції, що визнає дії РФ в Україні, зокрема депортації та вбивства цивільних, геноцидом українського народу.
 
Текст документа розміщений на офіційному сайті Комітету з міжнародних відносин сенату США.
 
Ексгумація тіл мирних жителів, убитих військовими РФ у Бородянці. Фото: Микола Мирний

Ініціаторами резолюції виступили сенатори Джим Ріш, Бен Кардін, Річард Блюменталь, Роджер Вікер, Джинн Шахін, Роб Портман, Ліндсі Грем.

Немає сумніву, що те, що Росія робить в Україні, є геноцидом“, – сказав республіканець Джим Ріш.

У цьому зв’язку він нагадав про злочини, які російські військові вчинили в Ірпені, Гостомелі й інших українських містах.

Міжнародна спільнота документує численні зловживання Росії, які є воєнними злочинами по всій Україні. Настав час Сполученим Штатам і світу визнати це як таке“, – зауважив сенатор.

Впливовий законодавець від Демократичної партії, голова Гельсінської комісії США сенатор Бен Кардін також підкреслив, що вчинки РФ щодо України є нічим іншим, як геноцидом, і це не обмежується війною.

“Росія намагається знищити не тільки людей і будівлі України, а й українську мову, українську історію та українську культуру. Це геноцид. Світ має визнати цей факт, а винні мають понести відповідальність”, – заявив сенатор.

Проєкт резолюції засуджує Росію за вчинення актів геноциду проти народу України та закликає Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу.

Документ також підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, пов’язаної з воєнними злочинами Росії в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter