Сенат США назвав Путіна воєнним злочинцем

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Сенат Конгресу США ухвалив резолюцію із засудженням дій президента Росії Володимира Путіна, який пішов війною проти України: у документі його називають воєнним злочинцем і закликають Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, інші країни розслідувати воєнні злочини РФ в Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Джерело: REUTERS

Резолюцію вніс на розгляд сенату сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Документ підтримали одноголосно і республіканці, й демократи.

“Усі ми в цій залі – і демократи, і республіканці – об’єдналися разом, щоб сказати, що Володимир Путін не може уникнути відповідальності за звірства, вчинені проти українського народу”, – сказав у промові перед голосуванням лідер демократичної більшості в сенаті Чак Шумер.

Росія почала війну проти України 24 лютого з ракетних обстрілів багатьох міст нашої країни.

Путін назвав це “спеціальною військовою операцією” з демілітаризації та “денацифікації” України. Водночас він назвав Україну колонією США з маріонетковим режимом і без традицій незалежної державності.

Російська армія цілеспрямовано знищує інфраструктуру України, вчиняє авіанальоти та артобстріли житлових кварталів, лікарень, шкіл.

За даними ООН, від початку російського вторгнення в Україну кількість людей, які були змушені поїхати в пошуках безпеки та захисту за кордон, сягнула майже трьох мільйонів.

З 15 березня в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA. Вона потрібна, щоб захистити жертв російської збройної агресії в Україні й притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Правозахисники вже почали навчати волонтерів та журналістів документування свідчень очевидців. Вони закликали свідків злочинів повідомляти про це на пошту warcrimesos.ua@gmail.com.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter