Сексистські лайтбокси в центрі Києва виявилися рекламою заходу про успішних жінок “She Congress”

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Лайтбокси в центрі міста з провокативно сексистськими написами, які викликали обурення не лише серед користувачів мереж, а й народної депутатки Ірини Суслової та омбудсмана Валерії Лутковської, виявилися рекламою бізнес-конференції про успішних жінок “She Congress”.

       

У четвер лайтбокси з гаслами “Жінка-керівник завжди стерво”, “Кар’єристка – мати-зозуля”, “Навіщо платити ЗП за ПМС?” та підписом “Спілка сексистів України” (скорочено ССУ) вже були обмотані жовтими стрічками, які ніби перекреслювали написи та анонсували на 18 листопада подію “She Congress”, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Стереотипи під наглядом – She Congress – 18/11/16”, – написано на стрічках.

“She Congress #3″ – це надихаючі історії непересічних жінок, чия діяльність доводить: жінці підвладно все. Наші спікери вже розвінчали міфи про те, що можливо, а що неможливо для жінки у бізнесі і в житті. Тепер вони допоможуть розширити горизонти вам”, зазначено на сайті заходу, який цього року відбудеться вже втретє.

Серед спікерок відомі журналістки, підприємиці, жінки-військові та політикині.

Про свій шлях, зокрема, розказуватимуть, аеророзвідниця Марія Берлінська, голова Нацполіції України Хатія Деканоідзе, тележурналістка Івана Коберник, психологиня та розвідниця-кулеметчиця Анна Стецько, альпіністка, яка підкорила Еверест, Ірина Галай. Спікерами будуть також чоловіки, зокрема, помічник голови комітету по правам людини у Верховній Раді Богдан Глоба.

Кореспондент Центру інформації про права людини поцікавився у перехожих, як вони сприймають подібну рекламу.

“Я сподіваюсь, що не справжня реклама. Якщо це спосіб привернути увагу до проблеми сексизму, то мені подобається ця ідея. Адже на території колишнього СРСР існує багато стереотипів щодо жінок, які хочуть працювати і робити кар’єру”, – каже студентка Марія Толмачова.

Водночас головна редакторка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу вважає, що з подібними піар-провокаціями у публічних місцях треба бути обережніше.

“Сьогодні дізналася, що замовниками провокативних сіті-лайтів є організатори “She Congress”. Із цікавістю спостерігаю, як градус дискусії з коментарів про сексизм змінюється в дикий захват від рекламників. Але я досі шокована подачею реклами… На кого вона орієнтована і що продає? Гаразд, в колі експертів це привернуло увагу, можливо, навіть у черговий раз заговорили про проблему сексизму. Але і без цієї реклами, дискусії з цього питання не вщухають. Але як щодо розвінчування стереотипів і подолання сексизму серед “звичайних” людей, яким байдуже до “She Congress”, людей, які живуть за принципом “чоловік – голова, жінка – шия”, які глибоко переконані, що “жінка-керівник завжди стерво”, й регулярно жартують про ПМС… Люди проходять повз сіті-лайт – не особливо допитуючись, про що мова. Але фразочку з реклами проковтнуть… Ця реклама швидше підсилила сексистські стереотипи. Завтра забудуть як про рекламу, так і про подію. А от жінці, яка любить свою роботу й прагне піднятися вище, доведеться не тільки пробивати скляну стелю, а ще й вкотре вислуховувати, що вона матір-зозуля…”, каже Ірина Виртосу.

Нагадаємо, цього тижня в центрі міста, зокрема, на Софійській площі та біля метро “Університет” з’явилися лайтбокси з написами “Жінка-керівник завжди стерво”, “Кар’єристка – мати-зозуля”, “Навіщо платити ЗП за ПМС?” та підписом “Спілка сексистів України”, скорочено ССУ.

Поява латйбоксів викликала хвилю обговорення у соціальних мережах, частина користувачів була обурена відвертим сексизмом і зухвалістю написів, інша підозрювала креативний підхід і провокацію для привернення уваги.

Походження реклами зацікавило й народну депутатку голову підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради з прав людини Ірину Суслову, яка провела власне розслідування і навіть заявила про намір звернутись до суду.

“Я зараз утримаюсь від коментарів зображеного, і все ж сподіваюсь, що це є своєрідна провокація суспільної свідомості, а не реклама реальної організації. Чекаю на коментарі від авторів творіння і власників “РІА “Медіа-Авеню”. В інакшому випадку, як голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету ВР з прав людини, змушена буду звернутись до суду”, – заявила Суслова.

Суслову підтримала і Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська і запропонувала, в разі чого, подати спільний позов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter