Сейм Литви визнав відповідальність місцевої Компартії за тортури, винищення і депортацію литовців

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Сейм Литви в резолюції, присвяченій 75-й річниці початку операції “Весна”, здійсненої окупаційним режимом Радянського Союзу 22 травня 1948 року, визнав Комуністичну партію Литви відповідальною за тортури, винищення та депортацію місцевого населення.

Про це повідомляє портал Delfi.

Зала сейму Литви. Джерело: Wikipedia

97 депутатів проголосували за документ, один голос був проти, троє утримались.

Операцію з депортації під назвою “Весна” проводили не лише 30 тис. співробітників органів внутрішніх справ та МДБ, а й 11 тис. 500 місцевих комуністів та радянських активістів. Усього за два дні 22–23 травня 1948 р. насильно було заслано 40 тис. два мешканці Литви – 11 тис. 365 сімей, з них майже 12 тис. дітей, близько 5 тис. осіб віком від 60 років, чимало засланих померло під час депортаційних акцій (були розстріляні при спробі втечі), багато немовлят та малолітніх дітей, старих померло від хвороб при перевезенні їх у місця заслання в антисанітарних умовах у вагонах для худоби або через нестачу їжі“, представляючи проєкт, сказав член сейму Аудронюс Ажубаліс.

Резолюцією сейм визнав, що Комуністична партія Литви несе відповідальність за винищення литовців, конфіскацію майна, тортури, пропаганду та депортацію, що мали місце у 1940–1963 роках.

Сейм також визнає, що за ініціативи Комуністичної партії Литви ухвалили постанови, які не дозволяли більш ніж 50 тисячам засланих повернутися до Литви.

Депутати закликали установи та школи країни подбати про висвітлення історії та діяльності радянського окупаційного режиму та Комуністичної партії Литви, а також увічнити пам’ять депортованих.

Нагадаємо, у травня 2015 року в Україні набув чинності Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”.

У липні того ж року, чинний на той час міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що видав три накази, які визначають, що Компартія України не відповідає вимогам закону.

А 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Петренка в повному обсязі, заборонивши діяльність Комуністичної партії України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter