СБУ затримала шістьох організаторок псевдореферендуму на Півдні та Сході України

Дата: 30 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Працівники Служби безпеки України викрили та затримала ще шістьох організаторок псевдореферендумів на території тимчасово окупованих Херсонської та Луганської областей.

 Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“Служба безпеки викрила ще шістьох колаборантів, які причетні до організації незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Луганської областей. На початку повномасштабного вторгнення вони добровільно перейшли на бік рашистів та запропонували їм свою допомогу у проведенні фейкових плебісцитів“, – йдеться в повідомленні.

У результаті стабілізаційних заходів на Херсонщині викрили п’ятьох мешканок Бериславського та Херсонського районів, які під час окупації регіону входили до складу так званих “виборчих дільниць”.

Разом з військовими армії РФ вони обходили помешкання місцевих жителів та змушували їх “проголосувати”.

За свою роботу колаборантки отримували винагороду в рублях.

Крім того, на Луганщині затримали мешканку тимчасово окупованого Старобільського району. Вона організовувала фейкове волевиявлення як “член територіальної виборчої комісії”.

Зловмисниця складала списки “виборців”, видавала “бюлетені” та готувала “протокол голосування”.

У квітні цього року колаборантка виїхала із зони тимчасової окупації та прибула на підконтрольну Україні територію для оформлення соцвиплат.

Фігурантка планувала повернутись назад, але співробітники СБУ своєчасно ідентифікували її та затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмисницям про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ​ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ​ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Трьом із них уже обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину.

Нагадаємо, наприкінці лютого поточного року, на деокупованій території Херсонщини правоохоронці затримали чотирьох організаторів псевдореферендуму, які погрожували цивільним катівнями за відмову голосувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter