СБУ розробляє зміни до законодавства, щоб блокувати сайти було легше

Дата: 17 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України разом з іншими правоохоронними органами розробляє зміни до законодавства України щодо механізму блокування російських інтернет-ресурсів.

Про це йдеться у заяві СБУ, оприлюдненій ввечері 16 травня.

“Російські спецслужби ведуть гібридну війну проти населення України, використовуючи у своїх спеціальних інформаційних операціях інтернет-ресурси “ВКонтакте”, “Однокласники”, “Mail.ru” та ін. СБУ постійно фіксує активне поширення через такі ресурси антиукраїнських закликів до радикальних протестних акцій з використанням зброї”, – зазначили в СБУ.

У відомстві наголосили, що керівництво інтернет-ресурсів, що потрапило до санкційного списку, жодного разу не відреагувало на численні звернення СБ України.

В СБУ розповіли, що частина провайдерів вже має технічну можливість блокувати ці інтернет-ресурси.

Водночас секретар РНБО Олександр Турчинов у вівторок заявив журналістам, що указ про санкції до російським веб-ресурсів вже набув чинності.

“Уже зараз я звертаюся до провайдерів, доки СБУ готує інформаційні листи, які прийдуть завтра, – починайте вже сьогодні блокувати російський контент”, – сказав Турчинов.

За словами секретаря РНБО деякі російські сайти використовувалися для стеження та кібер-атак.

Як повідомлялося, Україна включила ТОВ “Мейл.РУ ГРУП” (Москва), ТОВ “Вконтакте” (Санкт-Петербург), ТОВ “В Контакте” (Київ), ТОВ “Мейл.ру Україна” (Київ) в список юридичних осіб, щодо яких застосовуються спеціальні економічні санкції.

У рішенні РНБО зазначається, що інтернет-провайдерам забороняється надавати послуги з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів Mail.ru і соціально-орієнтованим ресурсів “ВКонтакте” і “Одноклассники”.

Голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко заявив раніше, що здійснення блокування українськими провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції, поки неможливе технічно.

Правозахисники у коментарях для Центру інформації про права людини зазначали, що згаданий указ обмежує свободи українських громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter