СБУ затримала колишнього військового, який допоміг захопити повітряний простір Криму

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

СБУ затримала в Херсонській області так званого заступника директора захопленого Росією міжнародного аеропорту “Сімферополь”, який сприяв захопленню повітряного простору над окупованим півостровом у 2014 році.

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: СБУ

Ще 2011 року чоловік, який був військовослужбовцем, отримав громадянство РФ за співпрацю з російськими спецслужбами. Наприкінці лютого 2014-го він добровільно вступив до “Самооборони Криму”, яка допомагала захоплювати стратегічні об’єкти аеропорту “Сімферополь” та регіонального структурного підрозділу “Кримаерорух”.

Затриманий безпосередньо блокував злітну смугу, щоб не допустити літаків з материкової України. Також він, володіючи відповідними знаннями, допомагав приймати та відправляти російські військові літаки, якими переправлялися військовослужбовці РФ до Криму.

Наразі чоловіку повідомили про підозру в державній зраді та участі в діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Суд відправив його під варту з альтернативою внесення застави в розмірі 594 тисяч гривень. 

Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Більш ніж 200 людям уже повідомили про підозру. 

З початку тимчасової окупації Криму Державіаслужба заборонила всі польоти над півостровом. Згодом також Європейська організація з безпеки аеронавігації заборонила польоти, не узгоджені з українською владою. 

Нагадаємо, що в січні Прокуратура АРК попросила українське бюро Інтерполу внести 109 раніше заарештованих літаків-порушників до бази міжнародного розшуку. На початку року Україна ввела санкції за незаконні польоти проти двох авіакомпаній, літаками яких послуговувалися Віктор Медведчук і Тарас Козак.

Фотографія обкладинки: avia.pro

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter