СБУ затримала директора херсонської рекламної агенції, який готував агітаційні матеріали для псевдореферендуму

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Служба безпеки України викрила ще одного колаборанта у звільненому Херсоні. Ним виявився директор місцевого рекламного агентства, який добровільно співпрацював з окупантами під час тимчасового захоплення міста.
 
Про це повідомила пресслужба СБУ.
 
Фото: пресслужба СБУ

За даними слідства, директор компанії підтримав російських окупантів одразу після початку повномасштабного вторгнення. Потім він здійснив “перереєстрацію” підприємства в колишній місцевій окупаційній адміністрації та уклав з нею “контракт” щодо надання рекламних послуг.

Крім того, херсонець запропонував окупантам PR-послуги з інформаційної підтримки кремлівського псевдореферендуму. Для цього він особисто займався розробкою “стратегії” ворожої інформкампанії за “приєднання” регіону до складу РФ.

Відомо, що його підприємство розробило та виготовило гуртову партію листівок та постерів на білборди із закликами на підтримку фейкового референдуму.

Під час обшуків в офісі та помешканні фігуранта правоохоронці виявили документацію та наочну продукцію із доказами незаконних дій.

Вартість “замовлення” становила більше ніж пів мільйона у гривневому еквіваленті. Гроші зловмисник отримував від рашистів у російських рублях. Для розміщення агітаційної продукції використали 20 рекламних щитів компанії, встановлених уздовж автомобільних доріг та в місцях масового перебування людей на території українського міста”, – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, після звільнення міста колаборант намагався “залягти на дно” і таким чином спробувати уникнути правосуддя. Втім, представники правоохоронних органів викрили його, встановили місцеперебування та затримали.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 4 та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу.

Перша частина статті передбачає штраф до 17 тисяч гривень або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна.

Натомість друга частина статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року суд ухвалив перший обвинувальний вирок за організацію псевдореферендуму на Херсонщині. Правоохоронці зібрали доказову базу на організаторку російського псевдореферендуму в Бериславському районі Херсонської області. Так, колишню членкиню місцевої “виборчої комісії”, створеної агресором під час тимчасової окупації території, засудили до пʼяти років увʼязнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter