СБУ затримала чоловіка, який допомагав створювати “філію” ФСБ у Херсоні

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні затримали ще одного ймовірного російського поплічника, який під час окупації міста допомагав кадровим співробітникам ФСБ налагоджувати діяльність “місцевого” підрозділу російської спецслужби.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Затриманий підшукував “однодумців”, яким пропонував вступити до лав “філіалу” ФСБ. Також він займався формуванням агентурного апарату російської спецслужби, який мав проводити розвідувально-підривну діяльність на Півдні України.

За даними слідства, підозрюваний – колишній місцевий правоохоронець, який звільнився з органів ще 2010 року.

До поля зору ФСБ він потрапив перед початком повномасштабного вторгнення. Тоді росіяни попросили його допомогти в зборі інформації про суспільно-політичну ситуацію в Херсоні.

Під час тимчасової окупації обласного центру на чоловіка вийшов його російський куратор. В обмін на співпрацю куратор пообіцяв йому керівну “посаду” в псевдооргані окупантів.

Після звільнення міста він намагався переховуватися для уникнення правосуддя. Але співробітники Служби безпеки встановили його місце перебування і затримали.

Наразі слідчі повідомили затриманому про підозру в скоєнні злочину, а суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Раніше ZMINA писала, що у звільненому Херсоні правоохоронці знайшли засекречені документи ФСБ, в яких містилась інформація про їхніх агентів-колаборантів.

Серед вилученого  власноруч написані “зобов’язання” агентів про конфіденційне співробітництво з ФСБ, справи агентурного вивчення, повідомлення агентів про результати виконання ворожих завдань та “протоколи обшуків” у помешканнях херсонців.

Нагадаємо, що правоохоронці затримали в Херсоні власника місцевої станції прогулянкових катерів, який допомагав російським окупантам тікати від контрнаступу Сил оборони на південному напрямку. За даними слідства, до широкомасштабного вторгнення підозрюваний влаштовував морські екскурсії в районі Залізного порту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter