СБУ в Херсоні виявила списки ймовірних колаборантів, які співпрацювали з росіянами під час окупації

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У звільненому Херсоні правоохоронці знайшли засекречені документи ФСБ, в яких містилась інформація про їхніх агентів-колаборантів.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Серед вилученого власноруч написані “зобов’язання” агентів про конфіденційне співробітництво з ФСБ, справи агентурного вивчення, повідомлення агентів про результати виконання ворожих завдань та “протоколи обшуків” у помешканнях херсонців.

Представники спецслужби РФ покинули таємні документи на території місцевого гаражного кооперативу.

За викритими матеріалами правоохоронці встановили, що російські поплічники давали “наводку” окупантам на місця перебування українських патріотів, зокрема учасників руху опору на території південного регіону.

Також агенти російської спецслужби брали участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів за сфабрикованими “кримінальними справами”. 

Крім того, співробітники СБУ виявили задокументовані факти викрадення і катування місцевих жителів, а також розграбування їхніх осель під виглядом проведення “обшуків”.

За словами правоохоронців, ймовірних колаборантів завербували кадрові співробітники ФСБ, які входили до складу “тимчасово-оперативної групи ВОГ-8”. Саме її представники займалися координацією розвідувально-підривної та диверсійної діяльності на південному напрямку.

Наразі вилучені матеріали скеровані на експертизу для проведення подальших оперативних дій з викриття російських агентурних мереж.

Нагадаємо, що на деокупованій Харківщині правоохоронці також знаходять секретні документи окупантів. Приміром, у звільненому Ізюмі правоохоронці вилучили, зокрема, бойове розпорядження на вторгнення в Україну і мапу області з маршрутом руху. Крім цього, поліцейські вилучили 13 мішків із секретними документами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter