СБУ викрила в кількох регіонах проросійських інтернет-агентів, які закликали до війни

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці СБУ заблокували діяльність міжрегіональної мережі ворожих інтернет-агентів, які за вказівкою кураторів з РФ закликали до зміни меж державного кордону та ведення агресивної війни.

Про це повідомили в СБУ.

Мережа працювала в Києві, Маріуполі, Дніпрі та на Кіровоградщині. У столиці під час спецоперації викрили координатора кіберугруповання, яке окрім закликів до порушення територіальної цілісності та ведення агресивної війни спеціалізувалося на поширенні дезінформації на основі публікацій так званих “блогерів” російських інтернет-ресурсів. Для ведення незаконної діяльності учасники групи створили чотири сайти й п’ять спільнот у соцмережах.

У Маріуполі викрили учасницю мережі, яка розміщувала матеріали щодо зміни меж держкордону. Інструкції для проведення інформаційних атак вона отримувала від “координаторів” з ОРДЛО.

У Дніпрі заблокували діяльність місцевого інтернет-агітатора, який публічно закликав до порушення територіальної цілісності та підтримки незаконних збройних формувань. Свої публікації він розміщував на власній сторінці в одній із соціальних мереж, а лінгвістична експертиза дописів підтвердила їхню належність до матеріалів, які становлять загрозу держбезпеці.

На Кіровоградщині викритий зловмисник через соцмережі закликав до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні. Крім того, за матеріалами кіберфахівців СБУ засуджено ворожу агентку, яка на міжнародних інтернет-платформах закликала до ведення агресивної війни проти України.

Для анонімізації спілкування з “кураторами” учасники мережі використовували картки іноземного оператора стільникового зв’язку. Наразі правоохоронці виявили в зловмисників комп’ютерну техніку, засоби зв’язку та проєкти інформаційних повідомлень, які слугують доказами протиправної діяльності.

Нагадаємо, що цього року Служба безпеки викрила масштабну мережу російських спецслужб у телеграмі. Виявилося, що низку популярних телеграм-каналів, зокрема “Легитимный” та “Резидент”, адміністрували на замовлення ворожих спецслужб. Анонімні телеграм-канали на політичну тематику почали отримувати популярність в Україні у 2018–2019 роках, коли відбувалася президентська кампанія. Ще до розслідування СБУ про те, що блоги з тисячними аудиторіями адмініструють з Росії, розповідали журналісти видань “Ліга” та “Тексти”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter