СБУ повідомила про підозру Володимиру Бєлопухову з окупованого Сімферополя за надання послуг окупантам

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораційній діяльності 38-річному Володимиру Бєлопухову. Його ТОВ “Феникс” надавало окупантам послуги з обслуговування та ремонту принтерів і ксероксів.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі СБУ встановили, що громадянин України Бєлопухов Володимир Олександрович, 11 листопада 1985 року народження, уродженець міста Саки, мешканець Сімферополя Автономної Республіки Крим, наприкінці 2014 року незаконно зареєстрував ТОВ “Феникс” у російській юрисдикції. Він є засновником і генеральним директором цього підприємства.

У червні 2023 року Володимир Бєлопухов уклав контракт із незаконним “управлінням МВС у місті Сімферополі” на надання послуг з технічного і сервісного обслуговування та ремонтів засобів друку та копіювання на загальну суму 360 тисяч рублів.

“Своїми умисними діями Бєлопухов сприяв забезпеченню діяльності та реалізації політики незаконними органами влади на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим”, – мовиться в повідомленні про підозру.

Володимиру Бєлопухову інкримінують ч. 4 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає від трьох до п’яти років позбавлення волі й конфіскацію майна.

Напередодні Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо п’яти кримських підприємців, які ведуть господарську діяльність у співпраці з країною-агресором, за статтею про колабораційну діяльність. Вони здійснили постачання та монтаж меблів, кондиціонерів, кабелів UTR тощо “виправним колоніям №1 та №2 Федеральної служби виконання покарань по Республіці Крим і м. Севастополю” та отримали з держбюджету ворога загалом понад 700 тисяч російських рублів.
У вересні 2024 року суд засудив кримського підприємця, який годував незаконне “управління МНС РФ” в Криму, до трьох років в’язниці за колабораціонізм. 
 
Прокурор Криму Ігор Поночовний пояснив, що кримінальної відповідальності варто боятися лише тим із кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, збройними силами РФ та її каральними органами для заподіяння шкоди Україні.
 
Ігор Поночовний

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.

“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter