СБУ повідомила про підозру військовому коменданту Калінінградського гарнізону, який катував цивільних у Балаклії

Дата: 13 Травня 2023
A+ A- Підписатися
Співробітники Служби безпеки встановили особу ще одного військового РФ, причетного до масових репресій та катувань цивільних під час тимчасової окупації Балаклії на Харківщині. Йому оголосили підозру у порушенні законів і звичаїв війни, тепер росіянину загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.
 
Про це повідомила пресслужба СБУ.
 
Фото: Офіс генпрокурора

Фігурантом є військовий комендант Калінінградського гарнізону ЗС Росії із позивним “Граніт”, який на початку повномасштабного вторгнення ввійшов до складу окупаційних угруповань на східному фронті.

У березні 2022 року він приїхав до захопленої на той час Балаклії, де займався координацією спільних дій російських військових і бойовиків “Л/ДНР” у поширенні кремлівського режиму в місті.

У повідомленні не розкривається ім’я підозрюваного, але відомо, що саме в цей період, за “охорону правопорядку” в окупованому місті відповідав 46-річний російський підполковник військової поліції Валерій Буслов. Місцеві знали його за позивним “Граніт”.

Згодом його призначили там “комендантом”. На цій “посаді” окупант організовував незаконні затримання місцевих жителів. За наказом “Граніта” українців звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували у захопленій будівлі райвідділу поліції.

За даними слідства, там людей піддавали жорстоким тортурам, а також тривалий час тримали без їжі та води. Деякі з потерпілих і досі вважаються зниклими безвісти.

Задокументовано, що “Граніт” особисто допитував незаконно ув’язнених, застосовуючи до них психологічне та фізичне насильство. Людям погрожували вбивством, а також примусовою депортацією їхніх родичів до РФ.

“Торік у квітні військовий комендант наказав своїм підлеглим затримати місцевого мешканця, який активно висловлював проукраїнську позицію. Окупанти викрали чоловіка, одягнувши йому на руки кайданки, а на голову – мішок, та привезли до катівні. Потім російські військові привели чоловіка на “допит” до військового коменданта. Той поклав на стіл пістолет, направивши його у бік потерпілого, та наказав розповідати всю інформацію про своє життя”, повідомили в Офісі генерального прокурора.

Чоловіка тримали у камері катівні 21 день без достатньої кількості харчів та води, без свіжого повітря, ліжка та елементарних санітарних умов.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили росіянину про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. 

Під час звільнення міста окупаційний “комендант” утік до Росії, де переховується від правосуддя.

Нагадаємо, підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили чотирьом російським силовикам та військовим, яким закидають організацію катівні під час окупації Херсона. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter