СБУ повідомила про підозру організатору ботоферми, яку використовували росіяни

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися
Організатору ботоферми на Прикарпатті, потужності якої використовувала велика російська інтернет-платформа, повідомили про підозру. Саму ботоферму кіберфахівці ліквідували ще у 2021 році.
 
Про це повідомили в Службі безпеки України.
 

“Слідчі Служби безпеки зібрали вичерпну доказову базу і повідомили про підозру організатору ботоферми, яку кіберфахівці спецслужби ліквідували у 2021 році в Івано-Франківській області”, – йдеться в повідомленні.

Фігурант залучив до створення фейкових облікових записів майже 11 тисяч карток одного з українських мобільних операторів.

Потужності цієї ботоферми активно використовувала велика російська інтернет-платформа, яка незаконно здає в оренду чужі телефонні номери.

“Це давало можливість створювати тисячі фейкових акаунтів у соцмережах, месенджерах та відеохостингах. Через них відбувалося масштабне спотворення інформаційного простору, “накрутка” переглядів, вподобань, коментарів”, – зазначили в СБУ

У такий спосіб відбувався вплив на суспільну свідомість, зокрема, в інтересах ворожої пропаганди.

Наразі організатору ботоферми правоохоронці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (незаконне втручання в роботу комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж). Зловмиснику може загрожувати обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Нагадаємо, 3 вересня Служба безпеки України спільно з Нацполіцією викрили організаторів двох ботоферм, на Київщині та в Одесі, що разом налічували близько 7 тисяч фейкових акаунтів. З них поширювали дискредитаційні щодо влади України та проросійські наративи.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter