СБУ оголосила підозри двом українцям, які катували військових

Дата: 05 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Прокурори Департаменту щодо злочинів під час збройного конфлікту Офісу генпрокурора повідомили двом громадянам України про підозру в жорстокому поводженні з військовополоненими та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора

Слідчі встановили, що один з підозрюваних з квітня до грудня 2014 року був охоронцем в одній з “в’язниць”, облаштованій у захопленому приміщенні управління СБУ на Донеччині. Чоловік жорстоко поводився з військовослужбовцями одного з батальйонів територіальної оборони. Щоб деморалізувати українських воїнів, він регулярно їх катував, завдаючи численних ударів руками й гумовим кийком по різних частинах тіла.

За даними слідства, інший підозрюваний із квітня 2014 до лютого 2016 року як охоронець тієї ж незаконної “в’язниці” принижував військовослужбовців, словесно ображаючи, залякуючи їх та погрожуючи їхньому життю.

У відомстві пояснили, що такі дії є злочинними та серйозним порушенням статті 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, статті 11 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій.

Досудове розслідування в кримінальному провадженні проводить Головне слідче управління СБУ.

В Офісі генпрокурора уточнюють, що слідчі наразі встановили понад 250 випадків катувань військовослужбовців та цивільних у цій “в’язниці ДНР”. Загалом у матеріалах кримінального провадження йдеться про 170 незаконних місць несвободи на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, де учасники НЗФ РФ утримували понад 3500 тис. осіб.

Напередодні заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов повідомив, що українські правоохоронці ідентифікували 260 громадян 32 іноземних держав, які під час російської агресії воювали проти Збройних сил України на Донеччині, Луганщині та в тимчасово окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter