Чиновник міграційної служби допомагав росіянам незаконно отримувати документи для проживання та роботи в Україні – СБУ

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці ліквідували організоване угруповання, яке здійснювало протиправну легалізацію іноземців в Україні. Основними клієнтами зловмисників були громадяни РФ і деяких країн Близького Сходу та Центральної Азії.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За інформацією відомства, незаконну діяльність організував заступник начальника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби в Києві та Київській області. Чиновник налагодив механізм безпідставного оформлення українських документів для іноземців.

Під його керівництвом учасники схеми “гарантували” іноземцям видачу посвідок на тимчасове або постійне проживання в Україні, а також посвідчення біженців та працевлаштування в Києві та Львові в сервісах швидкої доставки.

Вартість таких послуг становила від 10 до 15 тис. доларів за особу, залежно від країни походження, типу документа та термінів його оформлення.

За даними слідства, частина іноземців намагалася надалі виїхати до країн Євросоюзу. Крім того, за даними СБУ, клієнтів цього бізнесу могли використовувати спецслужби РФ для підривної діяльності.

“У Києві затримано організатора схеми та його спільника на одержанні чергової суми неправомірної вигоди розміром 10 тис. доларів. В результаті обшуків за місцями роботи та проживання затриманих правоохоронці виявили майже 13 млн у гривневому еквіваленті”, – зазначає СБУ.

Наразі угрупуванню повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки чи одержання неправомірної вигоди посадовцем) Кримінального кодексу України.

Розв’язується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Розслідування триває для притягнення до відповідальності інших учасників угруповання.

Нагадаємо, правоохоронці нейтралізували російську агентурну групу, яка збирала розвіддані щодо оборони причорноморських районів. Під час спецоперації в Миколаївській області затримано трьох глибоко законспірованих російських агентів.

Крім збору розвідданих, зловмисники агітували людей підтримати окупантів і виправдовували їхні злочини. У такий спосіб вони намагалися розхитувати ситуацію в регіоні та розширити коло своїх спільників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter