СБУ знешкодила законспірованих агентів Росії, які розвідували позиції ЗСУ на Півдні України

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці нейтралізували російську агентурну групу, яка збирала розвіддані щодо оборони причорноморських районів. Під час спецоперації в Миколаївській області затримано трьох глибоко законспірованих російських агентів.

Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко

Фото: ICTV

Агенти розвідували бойові позиції та переміщення підрозділів ЗСУ, а також геолокації стратегічних об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Для маскування злочинних дій вони залучали своїх близьких родичів та інших місцевих жителів як інформаторів.

Отримані відомості учасники групи передавали своєму російському куратору у вигляді текстових повідомлень і фотоматеріалів з координатами. Для цього використовували заздалегідь відпрацьовані анонімні телеграм-канали.

Встановлено, що агентурна мережа була сформована представниками спецслужб Росії для проведення розвідувально-підривної діяльності. Крім збору розвідданих, зловмисники агітували людей підтримати окупантів і виправдовували їхні злочини. У такий спосіб вони намагалися розхитувати ситуацію в регіоні та розширити коло своїх спільників.

Під час обшуків за місцями перебування російських агентів правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з доказами незаконних дій.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України, державну зраду та заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

Триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до діяльності ворожої агентури.

Нагадаємо, що 17 червня безпеки України знешкодила розгалужену агентурну мережу ФСБ Росії, яку координував радник підконтрольного кремлю “глави” тимчасово окупованого Криму Сергія Аксьонова.

Затримані коригували ракетні обстріли українських міст і розвідували позиції підрозділів ЗСУ, збирали інформацію щодо місць утримання російських полонених. Крім того, вони займалися збором даних про учасників національного спротиву, які підпільно протидіють загарбникам на тимчасово окупованих територіях південних областей України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter