СБУ ідентифікувала ще двох військових РФ, які після вбивства цивільного розчленували та підпалили його тіло

Дата: 16 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Двом військовим армії РФ, які після вбивства місцевого фермера на Харківщині, розчленували і спалили його тіло, СБУ повідомила підозри в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством. За це їм загрожує позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення. Раніше правоохоронці ідентифікували третього російського військового, який і застрелив фермера.

Підозри опубліковані на сайті Офісу генпрокурора.

Джерело: Metа

Як повідомляється, 31 липня 2022 року під час окупації села Безмятежне Купʼянського району на Харківщині військові армії РФ Віталій Піддубний, Олексій Горбунов та Руслан Гончаров вбили власника фермерського господарства Володимира Шкірю, якого односельці ласкаво називали Вуйком за його патріотичні настрої.

Підозру Піддубному оголосили ще в січні 2023 року. Через рік правоохоронці знайшли і спільників убивці.

За даними слідства, того дня солдати армії РФ вирушили на пограбування місцевого населення, були пʼяні й потрапили в ДТП. Вони приїхали на ферму, де зустріли її власника.

Під час розмови військовослужбовець 7 мотострілецького полку РФ Віталій Піддубний без попередження вистрелив Шкірі в голову. Потім наказав товаришам приховати сліди злочину. Гончаров розчленував тіло — відʼєднав голову і кінцівки та склав до мішка. Тіло вбитого затягнули в салон автомобіля, який росіяни в березні 2022-го викрали в селі Волохів Яр Ізюмського району Харківської області. Далі Гончаров намагався завести автомобіль, але без ключів, спроба виявилася даремною. Щоб знищити відбитки пальців на кермі, авто підпалили. 

Після цього солдати пішли до місця тимчасової дислокації своєї військової частини в населеному пункті Вишневе Купʼянського району. Вважається, що по дорозі вони утилізували частини тіла вбитого.

Як зазначають слідчі, Піддубний, Горбунов і Гончаров також підозрюються у пограбуванні цивільного населення.

16 березня 2022 року вони ввірвалися до приватного домогосподарства у селі Волохів Яр. Молодший брат господаря служив у Збройних силах України і окупанти це знали, бо мали при собі його фото. Під погрозами чоловік віддав їм автомобіль, в який через кілька місяців росіяни завантажили труп фермера і підпалили. 

У 10-х числах березня у населеному пункті Вишневе Купʼянського району ці солдати прибули до ПрАТ “Балаклійський НПП”, де на території були чотири автомобілі. Вони наказали двом охоронцям лягти обличчям до землі і привласнили ці транспортні засоби.

У кінці липня 2022-го ці троє солдатів дізналися, що в одному з будинків дачного кооперативу “Каштан” у селі Щурівка можуть зберігатися матеріальні цінності. Вони залізли в один із будинків, розбивши вікно першого поверху. Всередині вони знайшли мотор до човна і забрали його з собою, а потім продали одному з місцевих жителів у селі Шевченкове. Отримані гроші солдати витратили на їжу та алкоголь. 

Нагадаємо, з початку вересня 2022 року і станом на початок січня поточного року у звільнених районах Харківської області українські правоохоронці виявили понад 920 тіл цивільних, які загинули через військове вторгнення росіян. Серед убитих 25 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter