СБУ доручили розслідувати, як бойовики на Донбасі вербують підлітків для війни

Дата: 02 Червня 2020
A+ A- Підписатися

СБУ в Донецькій та Луганській областях доручили провести розслідування щодо фактів залучення Російською Федерацією неповнолітніх до бойових дій на Донбасі.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Вербування та залучення неповнолітніх з ОРДЛО для участі в бойових діях проти українських військових, за даними прокуратури, відбувається на непідконтрольних територіях з 2014 року. 

“У вересні 2014 року ватажки одного з незаконних збройних формувань залучили неповнолітнього, якому на той час виповнилося лише 16 років, до участі в діяльності цього формування. Йому видали вогнепальну зброю та визначили завдання з охорони й патрулювання захопленої бойовиками будівлі Управління СБ України в Донецькій області. Крім того, неповнолітнього залучали до участі у веденні безпосередньо бойових дій проти підрозділів сил АТО в районі Донецького міжнародного аеропорту”, – розповіли правоохоронці одну з таких історій. 

Наразі хлопця засудили до покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки й два місяці. На сьогодні в Україні вже 29 неповнолітніх засуджено за участь у збройному конфлікті в складі незаконних збройних формувань.

В Офісі генерального прокурора нагадали, що, як держави-учасниці Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, Україна та Росія мають не допустити участі неповнолітніх у військових діях.

Нагадаємо, що правоохоронці повідомили про підозри двом керівникам так званих військово-патріотичних таборів у Криму, які вербували дітей та підлітків для участі в терористичній організації “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter