Саудівську Аравію обрали головою комісії ООН зі становища жінок: правозахисники проти

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Посол Саудівської Аравії в ООН Абдулазіз Алвасіл очолив Комісію ООН зі становища жінок, яка має сприяти гендерній рівності й розширенню прав і можливостей жінок у всьому світі.

Про це пише The Guardian.

Фото: AP Photo

Кандидатуру Алвасіла обрали без голосування, його підтримала група країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, що входять до складу комісії. До призначення Алвасіла головою комісії був посол Філіппін в ООН Антоніо Мануель Лагдамео. Коли він на щорічній зустрічі в Нью-Йорку запитав, чи хтось проти бачити Алвасіла як нового очільника комісії, всі промовчали.

“Я не чую заперечень. Значить, вирішено”, – сказав Лагдамео.

Очікувалося, що головувати в комісії буде Бангладеш, однак цю роль перебрала на себе Саудівська Аравія. Ймовірно, вона пішла на цей крок, щоб поліпшити імідж країни. Правозахисні групи вбачають іронію в тому, що Комісію зі становища жінок очолила країна, у якій панує гендерна нерівність, сексизм та дискримінація.

Зокрема, таке рішення розкритикували голова нью-йоркського офісу Amnesty International Шерін Тадрос і директор ООН у Human Rights Watch (HRW) Луї Шарбонно.

“Обрання Саудівської Аравії головою Комісії ООН зі становища жінок демонструє шокуюче нехтування правами жінок в усьому світі”, – сказав він.

За словами Шарбонно, HRW намагалася лобіювати інтереси інших країн серед нинішніх 45 членів комісії, серед яких є держави з кращими показниками у сфері прав жінок. Зокрема, йдеться про Нідерланди, Японію, Португалію й Швейцарію.

“Якби вони всі підняли достатньо великий галас, обрання Саудівської Аравії не сталося б. Проте всі просто мовчать. Хтось міг би призначити голосування, але, здається, ніхто не хоче цього робити, і це смішно”, – додав Шарбонно.

Місія Саудівської Аравії в ООН не коментувала ситуацію. Водночас саудівські чиновники як доказ прогресу країни у сфері прав жінок згадали про закон щодо “особистого статусу”, який ухвалили у 2022 році.

Однак цей закон передбачає, що жінка, перш ніж укласти шлюб, повинна отримати дозвіл від чоловіка-опікуна. Також дружина повинна підкорятися своєму чоловікові, а фінансова підтримка чоловіка залежить від “слухняності” дружини.

Крім того, підставою для припинення фінансової підтримки жінки, відповідно до закону, є відмова жити в подружньому будинку, займатися сексом з чоловіком або подорожувати з ним без “законної причини”.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року у Саудівській Аравії затримали 29-річну художницю Манахель аль-Отайбі за пости у твіттері й снепчаті, у яких вона підтримувала впровадження соціальних реформ на користь жінок.

Манахель аль-Отайбі, художницю й сертифіковану інструкторку з фітнесу, також звинувачують у використанні хештегу #societyisready, який закликає до скасування в країні правил чоловічої опіки. Також до справи Манахель додали свідчення релігійної поліції: вона нібито не носила “пристойного” одягу.

Сестру активістки – Фуз аль-Отайбі також звинуватили в тому, що вона не носила “пристойного” одягу, але до свого арешту жінка змогла втекти із Саудівської Аравії. Іншу сестру, Мар’ям, відому захисницю прав жінок, правоохоронці затримали за протест проти правил опіки, але врешті-решт звільнили у 2017 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter