Санкції проти Коломойського не вплинуть на роботу телеканалу “1+1” – Потураєв

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Запроваджені США санкції проти олігарха Ігоря Коломойського не вплинуть на роботу каналу “1+1”.

Про це заявив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат Микита Потураєв в ефірі Громадського радіо.

Джерело: ua.news

За його словами, канал “1+1” – це окремий бізнес, тож може працювати й надалі.

“Пан Коломойський може переписати частки на дітей. Я б не ставив знак рівності між Коломойським і каналом. Це все-таки бізнес-актив, який можна продати, подарувати, переписати. Це дуже потужний бізнес, який, я думаю, зможе працювати незалежно від того, хто буде там головним акціонером”, – вважає Потураєв.

Коломойський є співвласником групи “Приват”, кінцевим бенефіціарним власником телеканалу “1+1”.

5 березня США запровадили проти нього санкції через звинувачення в корупції та підриві демократії в Україні: нібито з 2014 до 2015 року, коли очолював Дніпропетровську область, він був причетний до корупційних дій, що підірвали верховенство закону. 

Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова підозрюють у відмиванні мільярдів доларів з ПриватБанку (у 2016 році установа була націоналізована владою України).

За даними правоохоронців, Коломойський та Боголюбов завдяки відмитим коштам створили в США свою бізнес-імперію. Так, із 2008 до 2016 року вони отримали шахрайські позики та кредити, частину доходів від яких відмивали через рахунки підставних компаній у кіпрському офісі ПриватБанку, а вже потім переказували гроші на рахунки в США. 

У грудні 2020 року Коломойського та Боголюбова прокуратура США запідозрила у використанні незаконно привласнених коштів для купівлі нерухомості в трьох штатах на суму понад 60 млн доларів. Мін’юст США подав заяву про конфіскацію цього майна.

Серед придбаного, за даними The Washington Post, майже пів мільйона квадратних метрів комерційної нерухомості в штаті Огайо, сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційна нерухомість у Техасі.

Санкції запроваджено також проти дружини Коломойського Ірини, його доньки Анжеліки та сина Ізраїля Цві Коломойського. Їм усім заборонено в’їзд до США.

Раніше стало відомо про те, що Верховний Суд України відкрив нові провадження в межах розгляду справ про оскарження санкцій щодо телеканалів нардепа Тараса Козака – “112 Україна”, NewsOne та ZiK. Відповідні санкції ввів 2 лютого президент України своїм указом, вони діятимуть впродовж п’яти років.

За час свого існування вказані мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію експертів, зокрема через механізм позасудового обмеження мовлення та ймовірність успішного оскарження таких санкцій у судах. 

Читайте також: “Як на війні” чи відповідно до законів: експерти та медійники про блокування каналів Медведчука

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter