“Санкції на нас не вплинуть”: очільник архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au будуватиме оперний театр у Севастополі

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Директор австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au Вольф Дітер Прікс, на якого Україна наклала санкції за проєктування оперного театру в тимчасово окупованому Росією Севастополі, переконаний, що санкції не позначаться на його роботі. Бюро продовжить будівництво оперного театру. 

Про це він розповів у коментарі російському ТАСС.

Ескіз оперного театру

“Санкції не вплинуть на нашу діяльність у Росії. Адже я не працюю в Україні. Вони запровадили санкції і кажуть нам, що нам не можна будувати оперу в Криму, але з юридичного погляду це не так, оскільки санкційний механізм ЄС не стосується культурних об’єктів”, – цитує Прікса російське державне інформаційне агентство.

Нагадаємо, що 22 січня президент України Володимир Зеленський увів у дію санкції РНБО, зокрема, проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, що спроєктувало оперний театр в окупованому Росією Севастополі.

2019 року тодішній прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав два розпорядження про створення в тимчасово окупованому Севастополі двох закладів культури – “Севастопольського державного театру опери та балету” та “Академії хореографії”. На громадських слуханнях, що відбулись у квітні 2019 року, місцеві жителі виступили проти будівництва оперного театру на мисі Хрустальному.

Після того як стало відомо, що Coop Himmelb(l)au бере участь у будівництві оперного театру, Вольф Прікс спочатку заперечував це. Утім, коли з’явилися копії проєкту, підтвердив своє авторство. Архітектор не вважає, що порушив санкційним режим. 

Прокуратура АР Крим і Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом порушення представниками Coop Himmelb(l)au порядку в’їзду до Криму. Офіс прокурора Відня вирішив не розслідувати причетності бюро до проєктування оперного театру в Севастополі.

У березні 2021 року МЗС України повідомило, що Київ розпочав процедуру запровадження санкцій щодо австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au та його керівництва за участь у проєктуванні оперного театру в Севастополі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter