Президент України запровадив санкції проти російських суддів та кримських силовиків

Дата: 23 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію санкцій РНБО “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Указ опубліковано на сайті глави держави.

Джерело: president.gov.ua

Санкції передбачають блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення економічних та фінансових зобов’язань тощо.

Згідно з додатком до указу, персональні санкції застосовано проти окупаційних правоохоронців та суддів у Криму, а також компаній, причетних до будівництва Керченського мосту.

До одного санкційного списку потрапили 23 російських підприємства та австрійське архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au, яке розробляло проєкт театру опери та балету в окупованому Севастополі.

У інших переліках – санкції проти російських суддів з окупованого Криму та членів російської окупаційної адміністрації півострова. Серед них: 18 суддів РФ; “заступник міністра внутрішніх справ по Республіці Крим – начальник поліції” Олексій Дмитрієв; “начальник Управління МВС Російської Федерації по місту Севастополю” Павло Гіщенко; “в. о керівника Головного слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації по Республіці Крим і м. Севастополю” Володимир Терентьєв.

У санкційний список потрапив і відомий російський дизайнер та блогер Артемій Лебедєв, робота якого пов’язана з Україною.

З 2017 року йому заборонено в’їзд до України через незаконне відвідування окупованого Донбасу та розробку логотипу для окупованого Криму.

Також президент ввів санкції проти кіпрської офшорної компанії BISCONE LIMITED, якій належать 5,6% акцій держпідприємства “Турбоатом”. Її фактичний власник, російський мільярдер Олексій Мордашов, перебуває під санкціями з 2016 року.

Міністерству закордонних справ президент доручив поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter