Саміт миру у Швейцарії: що в комюніке

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

15 і 16 червня у Швейцарії відбулася зустріч за участю понад 100 країн та міжнародних організацій, більшість із яких зрештою підтримали спільне комюніке. У спільній заяві за підсумками саміту зазначається, що цей захід проводився з метою “посилення діалогу на високому рівні щодо шляхів до всеосяжного, справедливого та стійкого миру для України”.

Текст документа опубліковано на сайті Офісу президента України.

Фото: CTV News

Учасники дійшли згоди, що мають спільне бачення в трьох аспектах.

По-перше, у комюніке наголошується, що українські атомні електростанції та установки, включно із Запорізькою атомною електростанцією, повинні функціонувати безпечно та захищено під “повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом”.

“Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими”, – йдеться в документі.

По-друге, учасники саміту зазначили, що в Чорному й Азовському морях “надзвичайно важливо” забезпечити вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів.

“Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними”, – зазначають країни та міжнародні організації.

Продовольча безпека не має використовуватися як зброя. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

По-третє, всі військовополонені мають бути звільнені через повний обмін. Всі депортовані та незаконно переміщені українські діти та інші незаконно утримувані українські цивільні мають бути повернуті до України.

Країни й організації, які підтримали комюніке, підкреслюють, що досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами.

Для цього в майбутньому вживатимуться конкретні заходи з подальшим залученням “представників усіх сторін”.

Статут ООН, включно з принципами поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, має слугувати основою для всеосяжного, справедливого та стійкого миру в Україні, підкреслено в комюніке.

Цей документ, як повідомляє ВВС, підтримали 80 країн та чотири міжнародні організації. Однак утрималися від приєднання до комюніке Саудівська Аравія, Бахрейн, Ватикан, Таїланд, Індія, Індонезія, Мексика, Південно-Африканська республіка, Бразилія, Обʼєднані Арабські Емірати, Вірменія, Лівія.

Китай узагалі не брав участі в саміті миру.

Згодом також Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під підсумковою декларацією Глобального саміту миру.

Нагадаємо, що напередодні конференції, присвяченій встановленню миру в Україні, хакери посилили тиск на Швейцарію.

За словами голови уряду Швейцарії Віоли Амгерд, кількість атак хакерів збільшилася останніми тижнями. Відбувалися вони на тлі заяв у російських пропагандистських медіа щодо конференції.

Швейцарські посадовці зазначали, що існує явна “зацікавленість” у зриві заходу, але російського посла для роз’яснень не викликали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter