Саломе Зурабішвілі стала першою жінкою, яка очолила Грузію

Дата: 29 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Перемогу в другому турі президентських виборів у Грузії здобула незалежна кандидатка Саломе Зурабішвілі, яку підтримує керівна партія “Грузинська мрія”. Вона набрала 59,5% голосів виборців і стала першою жінкою, яка очолила Грузію.

Про це повідомляє УНІАН.

Її суперник у другому турі Григол Вашадзе набрав 40,5% голосів. Обидва кандидати, які пройшли до другого туру виборів, – колишні міністри закордонних справ в уряді Михайла Саакашвілі. 

Саломе Зурабішвілі – дочка грузинських емігрантів, народилась у Франції. Вона мала як французьке, так і грузинське громадянство, однак відмовилася від французького паспорта. З 1974 року працювала у французькому МЗС, була послом у Тбілісі.

Нинішні вибори президента Грузії останні, які проводяться методом прямого голосування. Рік тому парламент затвердив нову конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Це означає, що на наступних виборах у 2024 році президента країни призначить виборча колегія, яка складається зі 150 депутатів парламенту і 150 представників місцевої влади. Водночас його повноваження будуть значно обмежені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter