Сакварелідзе заявив про опір системи реформі прокуратури

Дата: 13 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Заступник Генпрокурора заявив, що окремі сили в системі прокуратури намагаються загальмувати реформу відомства. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

“Саме можливість впливати на результати чотирьохетапної системи тестування є основним мотивом зацікавлених груп будь-яким способом тимчасово зупинити процес реформування прокуратури. Вони хочуть потім замінити його на “стару добру” видимість конкурсу і перетворити в імітацію реформи. Ми нікому не дамо імітувати реформу прокуратури України”, – заявив Давід Сакварелідзе. Посадовець при цьому не назвав конкретних прізвищ. 

Як відомо, 12 серпня заступник генпрокурора Юрій Севрук повідомив про службове розслідування щодо можливих порушень вимог законодавства під час підготовки тестів для конкурсів на посади місцевих прокурорів.

На думку відомства, виконавці підготовки тестів відбиралися не прозоро та на підставі лише усних домовленостей, тому їх фаховий рівень не відомий.

“До розробки тестових завдань не залучався жоден провідний юридичний вищий навчальний заклад країни. Тестові завдання отримали вкрай низьку оцінку за результатами їх опрацювання в Національній академії прокуратури України (висловлено зауваження до 1171 тестового завдання з 5235 наданих (22,4%)” – йдеться у повідомленні ГПУ.

Посилаючись на постанову Академії прокуратури України від 15 травня, Давід Сакварелідзе стверджує, що помилки у тестах усунуто.

“Смішно обговорювати помилки в тестах із 5 000 запитань і коли мова йде про систему реформування того інституту, який більше всього страждає від корупції. Виявляється, у нас є найбільша проблема – це помилки в тестах, які вже були усунуті. Академія прокуратури України дала висновок 15 травня, коли були усунуті усі технічні й суттєві помилки з тестів”, – сказав Давід Сакварелідзе.

Службовець повідомив, що до реформи залучені 15 професорів: “У мене є список робочої групи та договір OECD – міжнародної організації, яка уклала договір з конкретними професорами. Більшість із них – професори університету Ярослава Мудрого (Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого у Харкові – ред.) та академіки НАН України”.

Сакварелідзе переконаний: помилки у тестах – не привід для призупинення реформи.

“Тести розроблені, враховуючи усі міжнародні стандарти. У тестах завжди бувають технічні, редакційні помилки. Я не сумніваюсь, що коли були опубліковані 5 000 питань, у них можна було зустріти помилки. В усіх країнах це зустрічається. Але це не привід для того, щоб відкласти реформи. Це питання, які можна вирішити на робочих нарадах, а не службовими розслідуваннями”, – наголошує Давід Сакварелідзе.

Він зауважив, що Генпрокурор Віктор Шокін досі не затвердив членів конкурсної комісії. Також Сакварелідзе висловив сподівання, що до кінця серпня в Україні стартує перший етап тестування.

“Я сподіваюсь, що Генеральний прокурор найближчим часом призначить членів конкурсної комісії, як це передбачено законом про прокуратуру, оскільки її формування і повноваження є необхідною умовою старту процесу тестування кандидатів”, – сказав заступник Генпрокурора.

Він підкреслив, що на реформу прокуратури з нетерпінням чекає український народ і вона підтримується президентом України Петром Порошенком.

За його словами, на конкурс із заміщення 700 вакантних посад подано вже близько 6 тисяч заявок. Давід Сакварелідзе сподівається, що реформування прокуратури завершиться у грудні.

Як відомо, 5 липня було затримано заступника голови слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київщини Олександра Корнійця через підозру в отриманні значного хабаря. Після цього між Давидом Сакварелідзе та його колегою Віталієм Каськом виник конфлікт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter