Саакашвілі примусово помістили до тюремної лікарні: через спротив він отримав тілесні ушкодження

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Колишнього президента Грузії та громадянина України Міхеїла Саакашвілі примусово помістили до пенітенціарного медичного закладу пpи установi виконання покарань № 18 у місті Глдані. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та пенітенціарна служба Грузії у фейсбуку. 

Глданський медичний заклад №18

Напередодні заяви Денісової про переміщення Саакашвілі повідомила його мати Гіулі Аласанія. Вона розповідала, що її сина вивезли на вертольоті з в’язниці у місті Руставі в невідомому напрямку.

“Вчорашні дії грузинської влади щодо примусового переведення Міхеїла до пенітенціарного медичного закладу… загострили ситуацію, яка загрожує його життю і здоров’ю”, – каже Денісова. 

Медичний заклад, до якого помістили Саакашвілі, як свідчать наявні дані, не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів та через відсутність необхідного медичного обладнання не може навіть провести належних реанімаційних заходів. 

Українська Омбудсман, посилаючись на дані своєї грузинської колеги, повідомила також, що через супротив поміщенню в заклад Саакашвілі завдали тілесних ушкоджень співробітники Спеціальної пенітенціарної служби Грузії. 

“Дії грузинської влади та перебування Міхеїла Саакашвілі в таких умовах є порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та статті 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання”, – вважає Денісова. 

Напередодні грузинські тюремники опублікували відео нібито харчування Саакашвілі, однак сам політик заперечує цей факт та говорить, що приймав добавки за погодженням медиків. Фото: скріншот з відео

Окрім цього, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Грузія в Україні Георгій Закарашвілі вирішив не зустрічатись з Денісовою, щоб обговорити ситуацію щодо Саакашвілі. Причиною такого кроку він, за словами Уповноваженої, назвав “політичний контекст заяви МЗС України щодо Міхеїла Саакашвілі й необхідність подальших консультацій з МЗС Грузії”.

Нагадаємо, що Саакашвілі, який має спадкове захворювання крові, голодує вже 40 днів. Напередодні грузинські тюремники опублікували відео нібито його харчування через що Служба генерального інспектора Грузії вже почала перевірку. Посадовцям міністерства юстиції країни тепер закидають порушення недоторканності життя в’язня. 

Сам політик заявив, що за призначенням лікарів приймав добавки, щоб стабілізувати пульс, частоту серцевих скорочень та мінімальний рівень глюкози. Після публікації ролику Саакашвілі відмовився й від цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter