РПР закликає депутатів розробити новий законопроект про роботу Держбюро розслідувань

Дата: 28 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Окремі положення урядового законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань” (№6430) є вкрай небезпечними.

Про це йдеться в заяві групи Реформи органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ, опублікованій на сайті організації.

Експерти РПР, зокрема, вважають небезпечним повернення практики впливу керівництва на слідчих через розмір премії та інших доплат, які зможуть складати більшу частину зарплати.

“Чинний закон про ДБР передбачає розподіл зарплати на оклад (70%) і інші доплати (30%), що відповідає практиці розвинених країн та засадам реформи держслужби в Україні, і забезпечує незалежність працівників ДБР в своїй процесуальній діяльності”, – зауважують автори заяви.

У РПР критикують і запровадження новим законопроектом посад генералів ДБР, звання яким буде присвоювати виключно президент України. В організації вважають, що подібна ініціатива призведе до зайвої мілітаризації та небезпечного узалежнення працівників Бюро від глави держави.

“Відповідно ж до чинного закону, робота в Бюро є державною службою особливого характеру – і за прикладом нових органів правопорядку – вона має залишатися цивільною”, – наголошують експерти РПР.

Автори заяви підкреслюють необхідність ретельного відбору працівників підрозділів внутрішнього контролю Бюро за участі зовнішньої конкурсної комісії. Крім того, в РПР вважають небезпечним перенесення територіального управління з Миколаєва до Одеси та з Полтави до Харкова. На їх думку, в цьому є корупційна складова та загроза об’єктивному розгляду справ ДБР в судах.

В організації також звертають увагу на те, що наразі на розгляді Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради перебувають ще два законопроекти (№7450 та №5395). Вони обидва значною мірою стосуються тих самих питань, що і законопроект №6430, та, окрім того, передбачають низку необхідних і прогресивних змін.

Серед них, зокрема, обов’язкова участь членів Ради громадського контролю при ДБР у конкурсних комісіях Бюро, демілітаризація слідчого корпусу ДБР, визначення підстав та порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників Бюро, повноваження щодо автономної “прослушки” тощо.

Експерти РПР закликають профільний комітет ВРУ відхилити проект закону №6430 та за участі громадськості оперативно розробити новий законопроект, який міститиме прогресивні положення законопроектів № 7450, 6430, 5395 та інші пропозиції, які зможуть забезпечити якнайшвидший запуск та максимально ефективну роботу Державного бюро розслідувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter