Розвідка повідомляє про плани Путіна влаштувати теракт на ЧАЕС

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Не отримавши бажаного результату від вторгнення в Україну та прямих переговорів, Володимир Путін готовий вдатися до ядерного шантажу світової спільноти та влаштувати теракт на Чорнобильській атомній електростанції. 

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

Новий безпечний конфайнмент – ізоляційна аркова споруда над зруйнованим унаслідок аварії четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Об’єкт накрив застаріле “Укриття”

Територію ЧАЕС російські окупанти захопили 24 лютого. Відтоді станція знеструмлена внаслідок пошкодження лінії електропередач, а персонал утримують у заручниках. Нині на ЧАЕС перебувають 106 працівників, включаючи медичний персонал і кухарів, а також понад 200 нацгвардійців. ЧАЕС повністю відключено від систем моніторингу Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). 

За даними розвідки, ресурс наявних дизель-генераторів розрахований на 48 годин підтримки роботи систем безпеки, однак окупанти відмовляються пропустити до станції українських ремонтників.

“Натомість туди, за вказівкою Олександра Лукашенка, зайшли “білоруські спеціалісти”. Серед них, під виглядом атомників заходять також російські диверсанти для організації теракту”, – зазначають розвідники. 

Росіяни задля імітації причетності українських військових до аварії на ЧАЕС намагаються створити фейкові “докази” на підтвердження своєї версії. Так, в районі аеропорту Антонов у Гостомелі вже помітили російські автомобільні рефрижератори, які збирають тіла загиблих українських захисників. Їх, як вважають розвідники, хочуть видати за вбитих диверсантів в зоні ЧАЕС.

Росія робить це на тлі ударів по Запорізькій АЕС та Харківському фізико-технічному інституті, де знаходиться експериментальний ядерний реактор, в активну зону якого завантажено 37 паливних ядерних елементів.

“Наразі й Україна, і світ, і сама Росія розуміють, що заяви про причетність України до створення ядерної небезпеки – лише постановка за бездарним сценарієм. Подібні дії Путіна матимуть катастрофічні наслідки для всього світу. Схоже, саме на це і розраховує російський диктатор, вимагаючи неприйнятних поступок”, – вважають у розвідці. 

Фото: BBC

Раніше, 9 березня голова “Енергоатому” Петро Котін в інтерв’ю “Економічній правді” пояснював, що на ЧАЕС нині є понад 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок, що потребують постійного охолодження. Однак через знеструмлення робити це стає все важче. 

“Коли ми вперше завантажили свіже паливо та розпочали ядерну реакцію, його весь час потрібно охолоджувати. Якщо цього не робити, тепло, яке буде там накопичуватися, буде плавити всю конструкцію, виходити назовні та потрапляти в довкілля. Таким чином радіація може потрапляти в організми людей та опромінювати їх радіацією. Щоб здійснювати охолодження, потрібні насоси, які подають воду, або вентилятори, які забирають з конструкції тепло”, – говорив він. 

Наразі дизель-генератори забезпечують стабільне охолодження, однак їх робота залежить від палива, якого, за оцінкою Котіна, “має бути на десять діб”:

“Такі генератори працюють на кораблях і по пів року, однак тут у них більш потужний режим роботи, і ніхто не знає, скільки вони пропрацюють. На тривалу роботу генераторів особливо не розраховували. Неможливо передбачити (скільки часу є до потенційного потрапляння радіації в повітря. – Ред.) Я лише описав фізику процесу. Коли нагріється – тоді й буде. На ЧАЕС критична температура може бути досягнута за сім діб за умови припинення роботи генераторів. Але дизель-генератори зараз працюють у нормальному режимі та загрозу знімають. Якщо зупиняться генератори, можете починати рахувати сім діб. Однак якщо в цей період знайти джерело живлення, то ситуація буде під контролем”. 

Котін також наголошував, що окупанти, захопивши ЧАЕС, “не розуміють що творять”

Територія ЧАЕС

“Що таке ЧАЕС чи ЗАЕС? Це і в мирний час добре укріплений об’єкт. Тобто станція має огорожу, по периметру засоби безпеки, відеонагляд і ядерні матеріали. Окупанти використовують його як військову базу. Вони туди зайшли, бачать зсередини весь периметр і розуміють, що стріляти туди ніхто не буде. При цьому вони можуть шантажувати всіх, що підірвуть ядерний матеріал і його розкидає по всій Україні”, – каже голова “Енергоатому”.

Щодо стану персоналу станції, який захопили у заручники, то Котін переконує, що вони “вже самі не хочуть звідти йти, бо розуміють, що якщо залишать робочі місця, то загарбники можуть там все довести до біди”:

“На станції перебувають близько трьохсот військових Російської Федерації в масках. Безпосередньо на майданчику ЗАЕС, між першим блоком та спецкорпусом, – близько 50 одиниць важкої військової техніки, куди нікого не пускають… Усі питання, навіть технічні, вони повинні погоджувати з військовим командиром російської федерації. Він зараз там “головний атомник”, який говорить “так” чи “ні”. Це дуже загрозлива ситуація, зокрема для психологічного стану персоналу…Працівникам потрібно бути зосередженими на роботі, а не на людях з автоматами, які перебувають поруч”.

Котін переконує, що навіть російські атомники повністю розуміють загрозу ситуації, однак нічого не роблять через страх наслідків від путінського режиму. 

“Вони все чудово розуміють, але нічого не говорять. Ми розуміємо, що зараз вони не можуть у Росії відкрити рот, аби нас підтримати”, – наголошує він. 

Нагадаємо, що до початку війни в Україні ядерний тероризм вважався гіпотетичним видом тероризму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter