Російські військові знову влучили у дослідницьку ядерну установку в Харкові

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Ввечері 10 березня окупанти обстріляли район П’ятихатки, де розташований Харківський фізико-технічний інститут, і знеструмили дослідницьку ядерну підкритичну установку (ЯПУ) “Джерело нейтронів”.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України у Facebook.

Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України

За попередньою інформацією, ЯПУ “Джерело нейтронів” повністю знеструмлена, наявні поверхневі пошкодження будівлі. Цей перелік ушкоджень наразі не є повним. У даний час інформація про наслідки ушкоджень уточнюється персоналом ЯПУ “Джерело нейтронів”.

“В черговий раз Російська федерація здійснила акт ядерного тероризму”, – пишуть в інституті.

Там нагадують, що 6 березня ЯПУ “Джерело нейтронів” вже піддавалась бомбардуванню Россії. В результаті була повністю зруйнована підстанція РУ-0,4 кВ; пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження клистерної галереї лінійного прискорювача електронів;  в деяких місцях наявні поверхневі пошкодження основної будівлі установки; пошкоджена теплотраса до комплексу будівель та споруд ЯПУ “Джерело нейтронів”; вибиті вікна в будівлі насосної та градирень, в лабораторії ізотопів.

До початку агресії РФ ЯПУ “Джерело нейтронів” знаходилась на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом.

24 лютого оперативним персоналом ЯПУ “Джерело нейтронів” установка була переведена в глибокий підкритичний стан. ЯПУ “Джерело нейтронів” призначена для проведення наукових і прикладних досліджень в області ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів.

Як відомо, під контролем російських окупантів перебувають наразі Чорнобильська атомна електростанція та Запорізька атомна електростанція.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter