Розстріляв у спину беззбройних чоловіків на Київщині: ще одному російському військовому загрожує довічне

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російському військовому, який під час окупації Київщини вбив пострілом у спину двох цивільних чоловіків, оголосили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

68-річний Леонід Пляц – один з вбитих чоловіків. Фото: CNN

Мова йде про історію, що стала відомою у травні, коли журналісти американського телеканалу CNN оприлюднили відеозаписи з камери спостереження одного з автосалонів на Київщині, на яких були зафільмовані моменти вбивства російським військовим двох цивільних беззбройних чоловіків 16 березня. 

Один з них був власником салону, імені якого не називали, та охоронець – 68-річний Леонід Пляц. До росіян вони підходили з піднятими догори руками. На відео немає звуку, однак зрозуміло, що між групами відбувся діалог, після чого Пляц разом з власником салону розвертають та йдуть. Двоє російських солдатів стріляють їм у спини. 

За даними слідства, п’ятеро російських військових на автомобілі з літерою “V” та надписом “Танковий спецназ RUS” приїхали до підприємства поблизу населеного пункту Мрія Бучанського району. Після вбивства чоловіків росіяни розграбували підприємство та поїхали, завантаживши награбоване в автівку.

Скриншот відео

Окупанти пили алкоголь, а один з них, як видно на записі, приміряв шапку, яку знайшов у приміщенні. 

Скриншот відео
Фото: Офіс генерального прокурора

Імені підозрюваного правоохоронці у повідомленні не вказують, однак одразу після розголосу історії користувачі твіттеру припускали, що одним з росіян, зафільмованих камерою, є старший сержант Дмитро Лапшаков, який служить у військовій частині 21250-Б у селищі Пісчанка Читинської області Забайкальського краю РФ. 

Росіянина ще до оприлюднення відео внесли до бази сайту “Миротворець”. Укладачі бази вважають, що Лапшаков причетний до звірств у селі Дмитрівка на Київщині. 

Нагадаємо, що нещодавно російського танкіста Михайла Куликова засудили до 10 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни. Його визнали винним у розстрілі з танка багатоповерхівки в Чернігові. 

До цього іншому російському військовому Вадиму Шишимаріну, який убив цивільного на Сумщині, змінили вирок з довічного на 15 років в’язниці. Його також визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни, але поєднаному з умисним убивством. 

У правозахисників швидкість судового процесу щодо Шишимаріна викликала занепокоєння стосовно справедливого судового розгляду. Детальніше про це ви можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter