Розстріл у спину беззбройних чоловіків на Київщині: заочно довічне отримав ще один російський військовий

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Суд заочно визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством, та присудив довічне позбавлення волі російському військовому, який у 2022 році окупував Київщину. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Скриншот відео

Засудженому закидали вбивство, про яке стало широко відомо у травні 2022-го, коли журналісти американського телеканалу CNN оприлюднили відеозаписи з камери спостереження одного з автосалонів на Київщині. У ролику було видно, як вбивали власника підприємства Сергія Муравицького та охоронця Леоніда Пляца.

Як з’ясувало слідство, у березні 2022-го п’ятеро російських військових на автомобілі з літерою V та надписом “Танковий спецназ RUS” приїхали до автосалону. До росіян чоловіки підходили з піднятими догори руками. Хоч в оприлюдненому журналістами відео немає звуку, було зрозуміло, що між ними відбувся діалог, після чого Пляц разом з власником підприємства розвертаються та йдуть. У цей момент їм вистрілили у спини.  

Власник салону загинув на місці, а охоронець встиг повернутися у приміщення охорони, де помер від крововтрати. 

Після вбивства російські військові розграбували підприємство: вони пили алкоголь, а один з них, як видно на записі, приміряв шапку, що знайшов у приміщенні. 

Скриншот відео

Імені засудженого у повідомленні ОГП не вказують, але слідчі ще у 2022-му виносили підозру росіянину Миколі Соковікову, деталі якої збігаються із деталями справи. У повідомленні Нацполіції щодо провадження є деталі особи засудженого, наприклад, місце народження місто Омськ, що збігається із даними Соковікова. 

Сам він у спілкуванні з журналістами заперечував свою причетність до злочину.  

Засуджений. Фото: Нацполіція

Серед причетних до вбивства також називали старшого сержанта Дмитра Лапшакова. Соковіков підтверджував, що Лапшаков був поряд з ним у день вбивства. 

Лапшакова ще до оприлюднення відео журналістами CNN внесли до бази сайту “Миротворець”. Укладачі бази вважають, що він причетний до звірств у селі Дмитрівка на Київщині. 

Нагадаємо, що довічне заочно отримала лікарка з Маріуполя, яка здавала у полон поранених бійців ЗСУ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter