Довічний термін увʼязнення отримала лікарка з Маріуполя, яка здавала у полон поранених бійців ЗСУ

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Лікарка-офтальмологиня одного з медзакладів тимчасово окупованого Маріуполя Валентина Чехова, яка перейшла на бік окупантів, заочно отримала довічне позбавлення волі. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Під час боїв за місто у березні 2022 року посадовиця здала російським окупантам сімох важкопоранених військових ЗСУ, яких госпіталізували до місцевої лікарні, де вона працювала.

За даними слідства, це відбулося після захоплення медзакладу, коли група загарбників на чолі з російським військовим з позивним “Осетин” намагалася знайти бійців Сил оборони серед пацієнтів. Усвідомлюючи таку загрозу для українських захисників, медперсонал лікарні завчасно знищив їхню форму, документи та військову амуніцію.

Поранених оборонців Маріуполя оформили як цивільних пацієнтів, які постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій у місті.

Проте Чехова під час “палатного” обходу медичної установи разом з окупантами показала їм ліжка, на яких лежали госпіталізовані воїни ЗСУ. Після цього окупанти ув’язнили важкопоранених українських захисників та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Крім військовослужбовців, жінка вказала “Осетину” на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених воїнів. Дізнавшись про це, окупанти забрали у чоловіка документи, автомобіль та наказали готуватися до “повільної смерті”.

Лікарю вдалося врятуватися втечею під час зміни “чергових”, яких виставили російські загарбники по периметру медзакладу.

Як встановили есбівці, за співпрацю з окупантами їхня поплічниця отримала призначення на посаду очільниці офтальмологічного відділення у захопленій лікарні.

Зрештою суд визнав Чехову винною в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та призначив їй заочно довічний термін ув’язнення. Оскільки вона перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що у Харкові суд призначив довічне позбавлення волі з конфіскацією майна місцевому мешканцю, якого визнав винним у державній зраді, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, незаконному перероблюванні вогнепальної зброї, а також у незаконному поводженні зі зброєю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter