Розстріл окупантами українських військовополонених у Авдіївці та Веселому: прокуратура розпочала розслідування

Дата: 18 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці розпочали розслідування ймовірного розстрілу росіянами українських військовополонених на Донеччині: шістьох поранених бійців у Авдіївці на позиції “Зеніт” і двох – біля селища Веселе.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Джерело: скриншот з відео

Досудове розслідування ведеться у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством – частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з телеграм-каналів опублікували повідомлення про розстріл 6 полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці. Захисники були важко поранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію.

Також під час моніторингу медіа правоохоронці виявили відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів поблизу Веселого Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму українських позицій представник армії РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого. Не бажаючи залишати їх живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї.

Нагадаємо, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та тяжким міжнародним злочином.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Авдіївці на Донеччині російські військові, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох з них упізнали рідні.

Цього ж дня в Збройних силах України заявили про розстріл росіянами двох українських військовополонених на Донеччині біля села Веселе Бахмутського району.

Загалом станом на 1 лютого 2023 року ООН задокументувала страти шести українських військовополонених, які сталися до 1 лютого 2023 року. Серед них є випадки страт, відео яких оприлюднили в мережі 6 березня та 11 квітня 2023 року відповідно. На першому відео російські військові застрелили українського військовополоненого після того, як він сказав: “Слава Україні!”.

На другому російський окупант обезголовив українського військового.

ООН каже, що має обґрунтовані підстави вважати, що обидва відеозаписи є автентичними та були зняті, швидше за все, до 1 лютого 2023 року.

Також у звіті зазначили, що у вересні 2022 року російський військовий застрелив українського військовополоненого, у якого була поранена нога. Це сталося після того, як той наступив на міну, – окупанти змушували його виконувати небезпечну роботу поблизу передової позиції.

Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку роботу. Обидва полонених були на території Донецької області в серпні 2022 року.

Також після захоплення села Слобода Чернігівської області 9 березня 2022 року російські окупанти полонили двох українських військовослужбовців, які переховувалися в цивільній будівлі. 31 березня 2022 року їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter