Розстріл нацгвардійців на заводі у Дніпрі: підозрюваному загрожує довічне

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Підозрюваному у справі щодо розстрілу військовослужбовців та однієї цивільної жінки на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі загрожує довічне позбавлення волі. Детективи завершили розслідування та передали матеріали провадження до суду. 

Про це повідомили у ДБР. 

Церемонія прощання із загиблими нацгвардійцями

21-річний Артемій Рябчук після призову на військову строкову службу, як встановило слідство, “зіткнувся із неуставними відносинами з боку старших по призову колег”.

Ще під час допиту Рябчук розповідав, що вчинив стрілянину нібито на ґрунті психологічного впливу на нього з боку старших солдатів, а почалось все з кінця листопада 2021-го та тривало до початку цього року.

Слідчі встановили, що кілька разів хлопець ставав свідком конфліктів та сварок, про які доповідав керівництву, а тому “в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення”.

Військові, які служили у частині, де служив Рябчук, після трагедії розповідали журналістам, що знали про “дідівщину”, а також про випадки, коли нібито приховували факти самогубства серед військових. 

За словами одного з нацгвардійців, який попросив не називати його імені, із тих, хто доповідав керівництву про внутрішні конфлікти, знущались. 

“У нас це називався “кіпіш”. Тобто, якщо хтось там випив, наприклад, а інші розповіли керівництву, то вважалося, що це “кіпіш”, він — “стукач”, могли за це побити, принижували”, – пригадував він. 

Солдат Артемій Рябчук. Фото: Нацполіція

“За кілька годин до трагедії, перебуваючи у складі бойової варти, солдат мав відпочивати, втім отримав наказ впорядкувати документацію у вартовому приміщенні. Цей наказ старшого за призовом військовослужбовця він сприйняв за знущання, після чого вирішив мститися за всі попередні образи”, – кажуть слідчі. 

27 січня, перебуваючи у кімнаті зберігання зброї на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі, хлопець взяв автомат та набої й почав розстрілювати, як він вважав, усіх своїх кривдників.

Внаслідок стрілянини загинули п’ятеро, зокрема цивільна жінка, а ще п’ятеро отримали поранення. 

Після цього обвинувачений захопив автомат, дві сотні набоїв до нього та намагався втекти, але за кілька годин його затримали у місті Підгороднє.

Затримання нацгвардійця. Фото: Нацполіція

Загалом нацгвардійцю закидають сім статей кримінального кодексу, зокрема, умисне вбиство, дезертирство та викрадення зброї. У разі, якщо суд визнає його винним, то нацгвардійцю загрожує довічне позбавлення волі. 

Ще у лютому комісія МВС із розслідування трагедії виявила низку порушень у військовій частині, де служив Рябчук. Правоохоронці почали розслідування імовірної службової недбалості керівництва Нацгвардії, але у цьому провадженні досі тривають експертизи.

“Після їх завершення ДБР надасть правову оцінку усім, хто допустив трагедію, аби подібні випадки не повторилися в майбутньому”, – обіцяють правоохоронці. 

Санкція статті, за якою відкривали провадження щодо керівництва Нацгвардії, передбачає від п’яти до семи років ув’язнення.

Нагадаємо, що торік у Запорізькій області співслужбовці вкрали приватні фото контрактника і почали погрожувати йому розправою, бо він гей. Хлопець звернувся по допомогу, але командування лише відселило його від інших та заборонило їм називати його “п*дором”.

Після розголосу історії солдата відправили до пункту постійної дислокації, а рішення щодо цього ухвалювали на рівні вищого командування, щоб він був у безпеці. 

Фотографія обкладинки: Громадське 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter