Розслідувати російські воєнні злочини зможуть ще більше країн: Україна підписала Любляно-Гаазьку конвенцію

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра від імені України підписала  Любляно-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини.

Це перший документ після Римського статуту у сфері міжнародного кримінального права. 

Про це повідомили у Міністерстві юстиції. 

Фото: сторінка Ірини Мудрої в соцмережі Х

У Палаці Миру в Гаазі, де засідає, зокрема Міжнародний суд ООН, 14 лютого Україна підписала Любляно-Гаазьку конвенцію. Документ передбачає створення та впровадження сучасного різнобічного механізму, який дозволить різним країнам співпрацювати у розслідуванні злочину геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів та притягувати винних до відповідальності. 

Очільник Генеральної прокуратури України Андрій Костін назвав це історичною подією для України та міжнародного права загалом.  

“Любляно-Гаазька конвенція — це довгоочікуваний новий інструмент для міждержавної співпраці у розслідуванні найтяжчих міжнародних злочинів”, – зазначив він на своїй сторінці у соцмережі Х.

Конвенція охоплює співпрацю органів досудового розслідування, прокуратур та судових установ: вони зможуть швидше та ефективніше обмінюватися доказами, зібраними матеріалами та свідченнями. Крім того, конвенція регулює питання екстрадиції підозрюваних та засуджених осіб, зокрема з країн Африки, Південної Америки та Азії.

Розроблювати цю конвенцію почали ще у 2011 році за ініціативи Аргентини, Бельгії, Монголії, Нідерландів, Сенегалу та Словенії. Загалом до розробки документа долучилися 80 країн світу, зокрема й Україна, яку представляли у цій роботі Міністерство юстиції, Міністерство закордонних справ та Офіс генерального прокурора. 

Нагадаємо, уряд Болгарії готує зміни до законодавства, які дозволять болгарським правоохоронцям розглядати воєнні злочини росіян та злочин агресії РФ проти України загалом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter